medi ambient
Baixa el nivell de nitrats de les fonts del Ripollès
Ho rebel·la un estudi del Grup de Defensa del Ter a un total de 139 punts d'aigua naturals de la comarca i també d'Osona i del Lluçanès
Això no obstant, alerta que la situació no és la ideal
El contingut en nitrats a 139 fonts analitzades pel Grup de Defensa del Ter (GDT) al Ripollès, Osona i el Lluçanès ha disminuït amb relació a fa un any. L'entitat alerta que pot ser degut a les poques pluges, ja que els purins abocats queden retinguts als camps fins que no plou i arriben als aqüífers. En aquest sentit, el GDT ha observat nou fonts que han passat d'un contingut en nitrats superior als 50 mg/l a uns continguts dins la potabilitat, però dues més han fet el camí invers.
Analitzant les tendències dels últims 10 anys, el Grup de Defensa del Ter explica que la concentració de nitrats presenta oscil·lacions, sempre dins un estat deplorable de la qualitat dels aqüífers. Aquest any les tres fonts més contaminades superen els 300 mg/l i el 45% de les fonts tenen un excés de nitrats segons els paràmetres de la Organització Mundial de la Salut. El GDT està especialment preocupat per la font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà (Osona), que desobeint les oscil·lacions habituals es va enriquint en nitrats fins al pic de 407 mg/l d'aquest any.
Per altra banda, la font salada de Gurb i la font de Cassanell de Taradell, també a Osona, continuen en les primeres posicions del rànquing de contaminació. A l'altre costat, l'entitat es manifesta esperançada per la font de la roca de Malla i la font del sàlic de Santa Maria de Merlès, que després de molts anys tornen a tenir una aigua de molta qualitat. “Però res no ens fa pensar que la situació està millorant, i el principi de la prudència ens fa demanar que ningú begui de fonts d'aquestes zones on no s'especifiqui la seva potabilitat”, han remarcat fonts del GDT.
La recollida de mostres es du a terme a final de gener i en aquesta campanya 17 fonts no rajaven, probablement a causa de la sequera de l'hivern.