medi ambient
Les comarques gironines han registrat vuit petits sismes en tres mesos
Són de molt baixa intensitat, microsismes, i no han estat percebuts per la població
Des del 1994 s'han registrat 26 terratrèmols que sí s'han notat
A la demarcació de Girona, que té una baixa intensitat sísmica –igual que la resta de Catalunya–, en els primers tres mesos de l'any s'hi han registrat vuit petits sismes. Les intensitats han oscil·lat entre els 1,9 i els -0,1 de l'escala Richter. Les comarques on s'han produït són la Selva (4), el Baix Empordà (1), l'Alt Empordà (1), el Ripollès (1) i la Garrotxa (1). La Selva, doncs, continua registrant l'activitat més alta. A Girona, el darrer registrat va ser dijous passat a Vila-sacra i va tenir una intensitat d'1,9 de l'escala Richter.
Des del 1994 i fins al 2012, s'han registrat –entre els més significatius– 26 terratrèmols que sí que han estat percebuts per la població gironina. D'aquests, 10 han estat a la Selva i 8 al Ripollès. Aquests són els que, en major o menor mesura, han pogut ser percebuts, en oscil·lar entre els 2,0 i 2,9 de l'escala de Richter. Per ubicar aquesta activitat sísmica, cal centrar-se en la zona de la Mediterrània occidental. Aquest punt està situat en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d'Europa i de l'Àfrica, tot i que la convergència és moderada i els terratrèmols es produeixen amb poca freqüència. Amb tot, la història documenta moviments sísmics destructius, com el del 2 de febrer del 1428, que va esborrar del mapa els nuclis de Queralbs i Tortellà i va produir milers de morts a tot Catalunya.
LA XIFRA
LA DATA
Els vestigis de la font Pudosa, a Amer
Les comarques gironines tenen vestigis evidents o indicadors d'activitat sísmica. Un d'aquests punts, i que desprèn curiositat, està situat a uns quilòmetres del municipi d'Amer, a la zona boscosa on hi ha la font Pudosa. La font Pudosa és una bassa on es pot percebre el mormoleig que fan les bombolles de diòxid de carboni (CO2) i radó en trencar-se a la superfície.