URBANISME
El TSJC tomba el POUM de Santa Cristina arran del contenciós d'una empresa
Suberolita el va impugnar perquè l'obligava a traslladar el magatzem fora del nucli urbà
De retruc, el tribunal diu que sobren 132,9 hectàrees urbanitzables
La secció tercera de la sala del jutjat contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la l'aprovació del pla d'ordenació urbanística (POUM) de Santa Cristina d'Aro –juliol del 2007–, després d'haver estimat un recurs de l'empresa Suberolita SA contra el canvi de qualificació –d'industrial a residencial– de l'illa que ocupa a l'entrada del nucli urbà, entre els carrers Teulera, Fleming, Salvador Dalí i l'avinguda de la Roca de Malvet.
L'anterior govern (PSC-ERC) pretenia que l'empresa, que abans hi fabricava peces, bigues i tubs de formigó i que ara fa servir el solar de magatzem, traslladés l'activitat després de quaranta anys al sector industrial del Molí d'en Tarrés, sortint del poble per la carretera de Sant Feliu. Però Suberolita s'hi oposava i, després d'un recurs d'alçada desestimat per silenci administratiu, va denunciar en el contenciós que no els havien ofert un conveni urbanístic i que l'operació d'aixecar habitatges al solar del magatzem, d'unes 3,5 hectàrees, generaria “un dèficit superior als 6 milions d'euros”.
Excés de 132,9 hectàrees
Però, al marge del sector del pla de millora urbana de Suberolita, el consistori –que no es va personar en la causa i la va deixar en mans d'un lletrat de la Direcció d'Urbanisme de la Generalitat– s'ha trobat que l'empresa va impugnar, de retruc, tota l'expansió urbanística prevista pel nou POUM, de 299,91 hectàrees. Com que el pla director territorial de l'Empordà fixava per al municipi un creixement mitjà, d'un 30% del sòl consolidat, la sentència calcula en unes 167 hectàrees les possibilitats de créixer i condemna el consistori i la Generalitat a eliminar 132,9 hectàrees del planejament en un termini de sis mesos.
L'alcalde actual, Josep Llensa (CiU), i fonts del Departament de Territori explicaven ahir que estan estudiant la sentència plegats, per mirar la manera de donar-hi compliment i també possibles vies d'al·legació o recurs de cassació al Suprem.
LA XIFRA
Herrero diu que preval el pla gironí
L'exalcalde i actual portaveu del PSC, Ricard Herrero, defensa que la sentència remet a la incoherència entre el pla director de l'Empordà i el POUM cristinent, tramitats en paral·lel, però que no té en compte un document, el pla territorial de les comarques gironines, de rang superior i que incorpora el nou planejament i l'expansió de 299,91 hectàrees sense cap objecció. L'alcalde actual, Josep Llensa, va admetre en el ple que no eren conscients del litigi. I Jordi Mulà (ERC) es va declarar “perplex” per una sentència que crea “inseguretat jurídica”. Julio Rico (Emprenedors) va demanar un gran acord per superar el tràngol i que les normes subsidiàries anteriors, del 1995 i que permetrien créixer encara més, quedin en suspens, ja que ara mateix, segons la sentència, serien vigents.