Veïns i ecologistes exigeixen mesures i responsabilitats arran de la gestió de la fuita d'Ercros

Ballesteros eleva la seva queixa a Interior i ICV veu «desmesurada» la seva reacció

El núvol tòxic de color groc marronós que dimecres al migdia va sobrevolar els barris de ponent encara porta cua. No se sap si fins a l'extrem que ahir se n'albiressin restes des de la Selva del Camp i Alcover, com va denunciar Mediterrània. «Això és impossible», va concloure el director territorial de Medi Ambient, Josep Lluís Pau, i fonts del Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat) també negaven aquest supòsit. Però la gestió de l'emergència, a través de l'activació del pla d'emergències químiques al sector tarragoní (Plaseqta), sí que va rebre ahir, un dia després de l'enuig de l'alcalde Ballesteros, les crítiques de gairebé tothom. D'una banda, la FAVT considera que la comunicació no va funcionar: «La nostra confiança en la direcció del Plaseqta s'ha trencat.» Els veïns sol·liciten a la Delegació del Govern «la depuració de responsabilitats i la presa de mesures urgents que retornin a la ciutadania la confiança».

Per la seva banda, el grup ecologista Gepec denuncia el seguit d'informacions «confuses i sovint contradictòries» emeses per la direcció general de Protecció Civil, que pertany al Departament d'Interior i de la qual depèn el Cecat. Aquestes fonts oficials de la Generalitat parlen d'una possible afectació del núvol tòxic en una zona de 1.700 metres de radi i asseguren que es van constatar valors punta de toxicitat considerables, de fins a 180 micrograms per metre cúbic (180 µg/m³). Aleshores, el Gepec es pregunta «per què els valors mitjans horaris de l'estació de mesura de Bonavista donaven xifres de normalitat». Els proteccionistes també reclamen mesures perquè «els núvols tòxics de color groc d'Ercros deixin de formar part del paisatge dels barris de ponent».

Expedient a Ercros

I és que l'incident no és un fet aïllat perquè, com reconeixen fonts del Departament de Medi Ambient, la planta d'IQA que Ercros té a Tarragona «no produeix contínuament perquè fa un producte que no té prou demanda». I les aturades i les arrencades són les que provoquen aquest tipus d'accidents, si bé l'administració limita el nombre de parades. De moment, el que ha fet Medi Ambient és obrir un expedient informatiu, quan encara s'està tramitant la proposta de sanció per l'última fuita similar que hi va haver a la planta.

Altres organitzacions també van aixecar ahir la veu: Mediterrània va presentar una denúncia pels fets i l'Escurçó portarà el cas a la fiscalia perquè ho investigui.

Pugna política

Josep Fèlix Ballesteros va transmetre ahir al director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, el seu malestar per com es va gestionar dimecres, des del Cecat de Barcelona, la fuita d'Ercros. Segons l'Ajuntament, Mora es va remetre al compliment dels protocols establerts i el batlle li hauria insistit que «s'hauran de canviar els protocols». Per la seva banda, ICV de Tarragona va sortir en defensa del seu partit, que dirigeix el Departament d'Interior, i va instar el batlle «a posar la seguretat dels tarragonins davant de tot» en lloc de «desviar l'atenció». «Sobta que es queixin [PSC i ERC] de l'actuació de Protecció Civil i en canvi no diguin res dels responsables de la fuita», conclouen els ecosocialistes, que veuen «desmesurada» la reacció de Ballesteros. Per la seva banda, el portaveu d'Indústria de CiU al Parlament, Antoni Fernández Teixidó, demanarà explicacions al tripartit sobre quina va ser la magnitud de la fuita i quin va ser el protocol d'actuació seguit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.