Els alcaldes no en fan prou amb l'anunci de més ajuts pel foc
La Generalitat i l'Estat destinen 3,6 milions a la zona cremada
El govern català deu 600.000 euros als ajuntaments
Els danys es quantifiquen en 143 milions
Les feines de neteja ja han començat a la zona de Panissars
Els alcaldes no volen que es repeteixin els aiguats del 1986
Els alcaldes dels municipis afectats per l'incendi de l'Alt Empordà que va calcinar deu mil hectàrees fa deu mesos no en fan prou amb les promeses de més ajudes. Ahir, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va ser a la zona de Panissars, a la Jonquera, un dels espais afectats per aquells focs, i va anunciar que la Generalitat i l'Estat destinaran 1,8 milions d'euros cadascun –en total 3,6 milions– per a la regeneració de l'espai i la prevenció de nous incendis. Les feines de neteja del bosc cremat ja han començat, ja que l'Estat ja ha aportat la seva part. La Generalitat ho farà entre aquest any i el que ve. Els danys forestals i mediambientals es quantifiquen en 143 milions d'euros.
Abans de trepitjar el terreny, Pelegrí es va reunir amb els alcaldes, al centre Can Laporta de la Jonquera, per explicar-los l'actuació que fan conjuntament les dues administracions. Però els alcaldes van voler traslladar les seves preocupacions al conseller. D'una banda, van fer notar que els ajuntaments afectats encara no han rebut els 600.000 euros d'ajuts que van demanar al Departament de Governació de la Generalitat just després dels focs, quan han passat deu mesos dels fets. També li van demanar que intercedeixi perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) permeti netejar les lleres dels rius, ja que pateixen que es puguin repetir les inundacions que hi va haver a l'Alt Empordà després de l'incendi del 1986. A més, reclamen que es canviï la legislació actual per permetre que les administracions locals puguin obligar els propietaris de boscos privats a netejar-los per evitar nous incendis, segons van explicar el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, i l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, en sortir de la reunió.
Martínez va recordar que encara no han rebut “cap tipus d'ajuda” i que a la Jonquera van haver de fer una actuació d'urgència al cementiri i la va haver de pagar el consistori. També va dir que Governació no ha donat cap termini de pagament. Per part seva, el president del Consell Comarcal va dir que cal entendre les dificultats econòmiques de la Generalitat i va fer públic que, tot i que amb quanties molt petites, algun ajuntament sí que ha cobrat alguna part dels diners. “Des del Consell vam fer de missatgers i com a missatgers poca cosa podem fer. Hem presentat tota la documentació, ara el que falta és que els recursos arribin. Sí que anem demanant l'estat de la qüestió”, va concretar.
Una nova partida
El conseller Josep Maria Pelegrí va voler destacar: “S'ha volgut presentar no només un projecte o una promesa, sinó una realitat d'un conveni que hem signat amb el Ministeri d'Agricultura, a través del qual l'Estat aportarà 1,8 milions, i la Generalitat, la mateixa quantitat, per fer unes obres que se centren en la restauració de les zones afectades, en la prevenció dels incendis i en una sèrie d'infraestructures amb l'objectiu que els incendis no es tornin a produir i evitar cap risc futur.” El titular del Departament d'Agricultura i Medi Natural també va posar èmfasi en el fet que els treballs ja hagin començat i en el fet que el projecte s'ha fet amb el territori dient que la trobada amb els alcaldes havia servit per veure que Generalitat i ajuntaments “comparteixen objectius”. “L'Alt Empordà, des del punt de vista d'infraestructures, de massa forestal, d'espais protegits i de la tramuntana, és una zona de risc i, per tant, tot el que puguem fer amb la prevenció ajudarà”, hi va afegir.
Pelegrí també va fer un balanç dels danys causats per aquell foc i els va quantificar en 143 milions d'euros entre danys forestals (93,8 milions) i mediambientals (49,8 milions). Quant a aquestes pèrdues al territori, el conseller va dir: “L'objectiu no sé si és recuperar aquests diners, que són diners que s'han perdut, però sí posar bases sòlides perquè no es torni a produir.” En el cas dels 93,8 milions perduts en productes forestals, la Generalitat hi inclou pèrdues en producció de fusta, de pinya, de llenya, de sureda i les pastures. “Es demanaran les ajudes que puguem demanar, però són pèrdues que s'han generat i el que hem d'intentar és que no es tornin a produir en el futur”, va insistir.
LES FRASES
Reclamen poder netejar les lleres
M.VicenteEl president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, va ser ahir molt crític amb l'actitud que té l'ACA en la neteja de les lleres i va dir que la comarca tem que es repeteixin les inundacions del 1986. “Ens centrem molt en la reforestació, però les àrees que han quedat cremades pateixen una erosió molt més important que quan hi ha vegetació que la sosté. Si les lleres no estan netes i baixa tot això amb uns aiguats podem tenir unes conseqüències molt importants en forma d'inundacions”, va dir.
Per això, els alcaldes de la comarca van demanar al conseller que intercedeixi perquè “es pugui actuar de manera ràpida i contundent”. “Trobem tècnics de l'ACA que no deixen actuar. Aquestes actituds restrictives s'han d'acabar. Hem de respectar el bosc de ribera, però és que tenim bosc de llera, que s'ha d'eliminar. Si les inundacions arriben als nuclis urbans, nedarem tots”, va ser contundent.
Sanllehí, a més, va explicar el cas de l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes, que ha estat multat amb 50.000 euros per haver netejat les lleres del riu. “És molt sorprenent. S'ha fet arribar la queixa al conseller Vila i possiblement no arribi a cap, però a qui se li acut, quan el que l'Ajuntament ha fet és prendre la iniciativa i posar recursos de la seva part”, deia.
Plantaran deu milions d'arbres
El conseller va avançar també ahir que hi ha una previsió de signar un conveni amb el Ministeri d'Agricultura per replantar deu milions d'arbres en dos anys amb la col·laboració de la Fundación Española de la Madera, però que encara no està signat. Pel que fa a les actuacions que ja s'estan duent a terme, va destacar que s'actuarà en més de 140 quilòmetres de camins i que es restabliran punts d'abastament d'aigua. La conselleria i el ministeri també retiraran la fusta cremada de pi i dels peus de suro, i faran feines de repoblació on calgui. Així mateix, construiran passos i infraestructures per al bestiar.
Precisament, s'ha redactat un projecte d'ordenació agroforestal per a la zona per vincular l'agricultura a la gestió forestal. “Entenem que el bosc s'ha de protegir, òbviament, però que el territori s'ha de gestionar. I una manera de prevenir és a través de l'agricultura vinculada a la gestió forestal”, va dir Pelegrí.