Urbanisme

Un enderroc podria ensorrar els comptes municipals de Darnius

Una sentència obliga l'Ajuntament a enderrocar una casa en considerar que la llicència no es va atribuir correctament

Entre obres i possibles indemnitzacions pot significar un cost de fins a un milió d'euros per al municipi

D'aquí a final de mes l'Ajuntament de Darnius haurà d'enderrocar una casa i començar la regularització de tres més. Entre l'enderroc, les obres i les possibles indemnitzacions, el procés podria deixar les finances municipals tocades de mort: l'alcalde, Eduard Payrà, n'avalua el cost entre 650.000 i 1 milió d'euros.

Payrà, que assumeix actualment el seu primer mandat per Independents Darnius (agrupació d'electors), ha heretat un problema que es va iniciar amb una denúncia veïnal el 2005 i que ja ha passat per mans de tres alcaldes. Entre sentències i recursos, s'ha pogut ajornar l'enderroc fins avui però ja no hi ha escapatòria. El consistori ha tret a concurs la demolició i n'assumirà el cost de manera subsidiària abans de passar la factura al promotor de l'obra. El promotor, però, que va construir les cases amb llicència municipal, podrà reclamar una indemnització a l'Ajuntament.

Indemnitzacions

A més a més, la sentència també estableix que aquest conjunt de cases sobrepassa l'altura permesa, fet que implicaria l'enderroc de l'última planta de les tres cases restants i que s'han d'alinear amb el carrer (actualment estan col·locades de biaix). La casa que serà enderrocada no ha estat mai habitada, però de les altres tres, dues sí que tenen propietaris que hi viuen. Si aquests es veuen perjudicats (a banda del mal tràngol que estan passant), també podran reclamar indemnitzacions a l'Ajuntament. “Tenim un problema greu. És un cop molt fort per les finances del municipi. Les coses es van fer malament en mandats anteriors, ja ho vaig denunciar quan era a l'oposició i ara ho hem d'assumir. Però ens assessorarem i si hem d'exigir responsabilitats judicials a l'anterior alcalde ho farem, perquè els veïns ens exigiran responsabilitats i els les haurem de donar”, diu l'alcalde.

La llicència d'obres d'aquestes cases es va donar durant el mandat de l'alcalde Joan Quintana (CiU) amb Jaume Madern de regidor d'Urbanisme, el qual va passar a ser alcalde a partir del 2007. Madern segueix avui de regidor a l'oposició (CiU). Jaume Quintana, portaveu de la família que va presentar la demanda, explicava en aquest diari el 2008 que la seva intenció era “donar a conèixer” el que havia passat amb la llicència d'aquesta obra. Cinc anys més tard, l'enderroc serà el primer pas. Faltarà decidir com es resol la posada en conformitat de les tres cases restants, dues de les quals estan habitades.

LES FRASES DE L'ALCALDE

Entre l'enderroc, les obres i les possibles indemnitzacions, podria representar de 650.000 a 1 milió d'euros, un cop molt fort per al municipi
Les coses es van fer malament i si hem de demanar responsabilitats judicials a l'anterior alcalde ho farem, per explicar-ho als veïns

Tràmits llargs i enderrocs pendents

Les denúncies veïnals, siguin per prejudicis fonamentats o per pur afany de marejar el veí, es poden convertir en autèntics trencaclosques per un Ajuntament quan el conflicte inicia la via judicial. A les comarques de Girona més d'un municipi té al calaix ordres d'enderroc pendents d'execució.

El cas més representatiu a la demarcació –que també es va iniciar amb una denúncia veïnal– és el del complex Sun Village de Palau-saverdera, un conjunt de 38 pisos que té pendent d'execució una ordre d'enderroc del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però tant l'Ajuntament com els veïns que hi viuen esperen una solució per evitar que vagi a terra.

En certs casos el denunciat denuncia el denunciant i tot es complica: el mes passat a Cadaqués, un veí va haver d'enderrocar la part ampliada de la seva barraca, situada a la carretera del far de Sant Sebastià. Els tràmits judicials duraven d'ençà uns sis anys i es van iniciar arran de la denúncia d'un veí de la finca. Arran de la denúncia, però, el propietari va fer observar que el veí que l'havia denunciat també havia ampliat la seva barraca; es va obrir una altra investigació i es va descobrir que el denunciant també infringia la llei urbanística, per una instal·lació excessiva de plaques solars i per superar els metres quadrats construïts permesos.

El propietari té un termini de dos mesos per posar-se en conformitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.