Medi ambient

medi ambient

Pla a Figueres per ser ciutat de baix consum energètic

Inicia un projecte amb una subvenció de la UE perquè els figuerencs “imaginin” el full de ruta sobre l'energia

Munic, Mòdena i Lilla són altres ciutats europees que participen en la iniciativa

Full de ruta a Figueres per esdevenir una ciutat de baix consum energètic el 2050. La capital de l'Alt Empordà ha entrat a formar part d'un projecte europeu en què es preveu que diverses ciutats s'anticipin als canvis energètics i promoguin idees innovadores per augmentar la presència de les energies renovables i per apostar per l'autosuficiència per evitar dependre de les grans productores. “Ho tindran més complicat els que no saben cap on volen anar i el canvi no serà tan traumàtic per a nosaltres”, pronosticava el regidor de Medi Ambient, Pere Giró. Això, no només ha de permetre a la ciutat ser molt més sostenible, sinó també crear llocs de treball, segons preveu el regidor de Medi Ambient.

La UE finança amb 1,4 milions el projecte Imagine, dels quals 116.000 euros seran perquè Figueres faci, l'any que ve, un procés de participació ciutadana a través del qual els veïns de la capital de l'Alt Empordà puguin aportar idees de com ha de ser la seva ciutat energèticament parlant d'aquí a 37 anys. El de Figueres és un projecte únic a Catalunya pel que fa a la participació. També hi prenen part les ciutats europees de Milton Keynes (Gran Bretanya), Odense (Dinamarca), Lilla (França), Munic (Alemanya), Bistrita (Romania), Mòdena (Itàlia) i Dobritx (Bulgària).

Actualment Figueres té una alta dependència dels combustibles fòssils –el 74% de l'energia consumida prové del petroli–. I, segons va admetre el regidor de Medi Ambient, Pere Giró, a la ciutat l'autoproducció d'energia verda suposa només el 0,03% del total, un percentatge que correspon a l'energia que aporten les plaques fotovoltaiques que es van instal·lar fa dos anys a la coberta de la plaça Catalunya. També s'ha detectat que cal un canvi de consciència ciutadana sobre aquesta qüestió.

El projecte s'inscriu en les polítiques locals de lluita contra el canvi climàtic i del pla d'energia sostenible de Figueres, que es desenvolupa en el marc del Pacte d'Alcaldes, un acord que preveu una reducció de les emissions fins al 2020. La voluntat de l'equip de govern, de CiU, és que aquest sigui un projecte de ciutat, i per això ha ofert col·laboració a l'oposició perquè hi participi de manera activa, ja que és una previsió de futur a molt llarg termini.

El procés de participació ciutadana es farà al llarg de l'any que ve, i inclourà diverses accions. Es farà omplir una enquesta a totes les escoles i instituts de la ciutat perquè els ciutadans més joves hi diguin la seva. La idea és implicar, no només els alumnes, sinó també les seves famílies. Aquest qüestionari també està disponible al web de l'Ajuntament. A més, es faran algunes propostes innovadores per aconseguir molta participació, com ara concursos de fotografia per Twitter i Instagram, i vídeos en què es projectarà la Figueres del futur.

De l'ecobarri a l'Imagine

Els últims anys Figueres ha anunciat diversos projectes per convertir-se en pionera de la sostenibilitat. El 2010 va elaborar un pla per reduir un 20% l'emissió de CO2 i potenciar les energies renovables, i va presentar el projecte d'ecobarri, un nou districte a la ciutat i el primer ecoeficient de Catalunya. Està molt bé projectar com ha de ser la ciutat del futur, però caldrà posar fil a l'agulla i començar a materialitzar algun projecte de pes. La crisi complica les inversions i els canvis de normativa no ajuden a arrencar amb les renovables, és cert, però cal posar-se les piles. Potser Figueres es pot emmirallar en el municipi veí d'Ordis, que hi està apostant fort. A veure si el petit poble del costat acabarà passant la mà per la cara a la capital empordanesa.

Mar Vicente



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.