Medi Ambient
L'especulació del petroli
El geòleg del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, Llorenç Planagumà, alerta dels moviments especulatius de darrere dels permisos d'investigació d'hidrocarburs
Felip Puig critica l'atorgament de permisos al litoral
Especulació. Això és el que el geòleg Llorenç Planagumà, del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, diu que segurament hi ha al darrere del permís d'investigació d'hidrocarburs a diversos municipis del Ripollès, la Garrotxa i Osona demanat per Teredo Oils Limited. Planagumà assegura que està demostrat científicament que a l'anomenat quadrant Ripoll no hi ha prou petroli ni gas perquè extreure'n sigui rendible. “Costa d'entendre que alguna empresa vulgui posar els diners en una aposta tan arriscada. L'objectiu real és poder disposar del permís per realitzar alguna prova d'explotació simulant rendibilitat i després vendre'l a empreses més grans”, remarca. Aquestes afirmacions són pertinents, sobretot si es té en compte que Teredo Oils sembla que vol reactivar el permís que la Generalitat li havia denegat per falta de documentació. Ho diu Llorenç Planagumà i de fet és el que es temen els responsables de la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking i l'Ajuntament d'aquest municipi, que és on primer volia actuar la petroliera. Planagumà remarca que, després de consultar-ho amb experts en el tema, és evident que els càlculs de trenta mil barrils diaris per extreure que va fer a principi de l'any 2000 una filial de Cepsa eren erronis, perquè el volum de roca amb possibilitat d'hidrocarburs era molt exagerat. Les xifres més exactes són d'entre quaranta i setanta litres per tona de roca. Els experts diuen que entre Vallfogona, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Riudaura hi ha Armàncies de quaranta milions d'anys amb capes de matèria orgànica en forma de petroli (roca mare). Segons ells, les filtracions cap a capes més permeables no han creat bosses importants i, durant la formació dels Pirineus, la major part d'aquest petroli filtrat va sortir a l'exterior. En el cas de Riudaura, hi ha gas, però no pas en grans quantitats. Planagumà conclou que l'activitat extractiva és molt agressiva per a l'entorn, i en concret en el cas de la Garrotxa, on s'ha apostat per una economia sostenible.
D'altra banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha denunciat que el govern espanyol ha actuat amb massa lleugeresa a l'hora d'atorgar permisos per buscar hidrocarburs al litoral català.