Medi ambient

Recuperar pastures i conreus

La gestió del bosc i l'autoprotecció centren un debat sobre el foc a l'Empordà

Homenatge a Arturo Oliveras, que va morir en l'incendi

La gestió del bosc per evitar més incendis va centrar ahir el debat fet a la seu del Consell Comarcal, un any després del gran foc de l'Alt Empordà. I es va parlar de la necessitat de recuperar conreus i pastures. També es va parlar molt del poc coneixement en autoprotecció de les persones en casos d'incendi.

Josep Rigau, expresident d'ADF Salines, va dir que no s'ha de netejar el bosc, sinó “treballar-lo”, sobretot amb l'aprofitament del suro. I va dir que invertir per tenir el bosc ben gestionat seria més barat que el cost de l'extinció. Pep Gou, bomber, va assegurar que “estem vivint sobre un polvorí” i que el que cal fer “és deixar de viure-hi”. “El polvorí és causat per l'abandonament de les activitats agrícoles i ramaderes”, va dir. I hi va afegir: “Si no hi ha canvi en la política forestal la comarca es tornarà a cremar inevitablement, i amb més virulència que ara.” I va apostar per un pacte de país sobre incendis forestals. Pere Frigola, tècnic del Departament d'Agricultura, va apostar per un canvi de model en el sector primari, per tornar als camps agrícoles cuidats i als ramats. Va parlar de l'aprofitament per a biomassa.

Llorenç Pascua, president de l'IAEDEN-Salvem l'Empordà, va parlar del fet que la campanya Cada català un arbre, que volia repoblar la zona cremada, hauria estat totalment inadequada. També Alícia Herrera, tècnica del Consell Comarcal, va advertir que “la gent ara no se sap protegir del foc”. “És el repte que ens queda, explicar l'autoprotecció, no durant l'emergència, sinó abans, davant riscos naturals. Hem d'aprendre a conviure amb ells”, va dir.

L'acte va començar amb la projecció d'unes imatges per recordar el foc de fa un any. Es va dedicar “als qui ho han donat tot, als qui ho han perdut tot i als qui lluiten per recuperar-ho”, i va acabar amb la frase “l'Empordà torna a bategar”. També es va fer un homenatge a Arturo Oliveras, que va morir a Llers en l'incendi. El seu amic Robert Rivera va llegir un escrit d'Alfons Romero, mentre es projectaven imatges seves. Va parlar de la seva professió d'arquitecte i del seu amor per París, i per les plantes. “Amb tu hem perdut, com diria Pla si l'hagués conegut, un homenot indignat”, va acabar Rivera. L'acte, al qual van assistir una cinquantena de persones, va ser organitzat per l'associació Figueres Democràcia, acabada de crear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.