Vilanova amplia la urbanització de Santa Maria per incloure-hi pisos socials

La CUP critica que aquest desenvolupament urbanístic afectarà el corredor verd de la platja Llarga

El desenvolupament urbanístic de Santa Maria de Cubelles podrà incorporar habitatges de protecció oficial, que ocuparan el 20% del sostre edificable del sector. En el ple de dilluns es va aprovar inicialment la modificació del pla general, ja que des que es va aprovar el document d'ordenació urbana s'han impulsat normatives que, en aquest cas, beneficien la creació de pisos socials, malgrat que augmentaran la densitat d'edificis del barri. Així, el nou sector residencial passarà de tenir una quinzena d'habitatges per hectàrea a un total de 21, de manera que no caldrà augmentar la superfície urbanitzable.

Malgrat això, l'aprovació inicial no va tenir el suport de tots els grups i va recollir crítiques de la Candidatura d'Unitat Popular, que considera que aquest model de creixement no s'adiu amb els criteris d'urbanisme sostenible. Però el més criticat per part de la CUP és que el desenvolupament d'aquest sector posa en perill la creació d'un pulmó verd que ha de néixer de la platja Llarga –amb la preservació de La Millera, Mas de l'Esquerrer i el sector occidental de l'Ortoll– i unir-se al corredor biològic del Foix. Per la seva part, el regidor d'Urbanisme, Joan Martorell, va explicar que «ja estava previst que el sector es desenvolupés urbanísticament i l'única cosa que s'havia fet ara era permetre la creació d'habitatges socials». Martorell va considerar positiu l'acabament del sector, ja que actualment el barri està mancat de serveis i té importants problemes de mobilitat. Des del govern local, se sosté que l'objectiu és mantenir el corredor verd que separa Santa Maria de Cubelles i el Fondo Somella, que serveix de transició entre el sòl urbanitzat i el sòl actualment qualificat com a no urbanitzable.

Habitatges plurifamiliars

Fins ara, en el pla general es preveia que Santa Maria de Cubelles només tindria habitatges unifamiliars aïllats amb parcel·les de 400 metres quadrats i sostres edificables de més de 160 metres quadrats per habitatge. No s'hi determinava l'obligació de fer habitatges de protecció oficial però, com que aquesta ordenació era incompatible amb la construcció d'habitatges de protecció oficial, que tenen un màxim de 90 metres quadrats, ha estat necessari fer una modificació puntual del document. Ara s'hi inclouen habitatges socials plurifamiliars de planta baixa i dos pisos, però el sostre edificable, que és de 20.550 m², es manté, tot i que el reordenaran per afavorir l'encaix. Segons una primera previsió, aquesta distribució passaria de 123 habitatges a 172, que correspondrien a 74 habitatges lliures, 50 habitatges de protecció oficial general, 24 habitatges de protecció concertada i 24 habitatges més de protecció concertada catalana.

Suspensió de llicències

La modificació que s'ha fet ara del pla general comporta la suspensió de la tramitació de qualsevol pla urbanístic derivat i d'instruments de gestió urbanística i d'urbanització, així com la concessió de llicències que no compleixin –en tots dos supòsits– la totalitat dels paràmetres, tant de la normativa vigent com de la proposada en la modificació. Els efectes d'aquesta suspensió tindran una durada màxima de dos anys i, passat aquest temps, no se'n podrà adoptar cap de nou, per al mateix àmbit i per a idèntica finalitat, fins que no hagin passat tres anys més. Ara, la modificació del pla general se sotmetrà a informació pública en el termini d'un mes durant el qual es podran presentar al·legacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.