Les localitats costeres del Baix Maestrat no disposen de depuradores d'aigües
Les despeses per la multa que s'ha de pagar ascendeix a 900.000 euros/dia
Compromís denuncia que després de 13 anys de promeses la situació no haja canviat en res
El coportaveu de Compromís a les comarques de Castelló, Carles Mulet, ha tingut accés a la informació de la sanció per la qual l'Estat espanyol està pagant al no tenir construïdes les depuradores, entre altres, de les localitats costeres de Benicarló, Peníscola i Alcossebre, a més d'haver fet la de Vinaròs fora del termini legal i que ascendeix a vora 900.000 euros diaris.
Mulet ha declarat que la normativa europea és molt clara i per qualsevol població de 15.000 habitants fixes o temporals (com són les quatre localitats esmentades) s'ha de donar solució a la depuració d'aigües fecals i residuals, i, sinó es fa —com és el cas— s'imposen sancions pel incompliment de la directiva europea.
La Unió Europea exigeix als seus països membres el compliment de la Directiva 91/271 de depuració d'aigües residuals i la Directiva Marc de l'Aigua 2000/60. En el primer cas hi ha expedients d'incompliment oberts contra el Baix Maestrat hi ha els casos de les localitats de Benicarló, Peníscola i Alcossebre que no tenen encara depuradora i aboquen la brutícia al mar sense realitzar la depuració mínima legal exigida per la legislació vigent i el de Vinaròs per no fer-la dins del termini legal.
Pregunta de Baldoví
Així mateix Mulet ha recordat que el diputat de Compromís-Equo al Congrés de diputats Joan Baldoví va preguntar l'any 2012 per la quantia de la sanció imposada i el van respondre que el Govern autonòmic estava “en tràmits de solucionar-ho”, i a dia d'avui encara hi ha casos com a Peníscola on no s'ha col·locat ni la primera pedra de l'obra.
Ara s'ha vist calr, segons Mulet, que ”el Govern Valencià en lloc de complir amb la normativa i construir les infraestructures bàsiques, s'ha dedicat durant aquests anys a malbaratar els diners dels ciutadans, i a més perjudicant un dels motors d'aquestes localitats que és el turisme, ja que les platges han hagut de conviure amb els emissaris submarins que llancen les aigües fecals directament a la mar”.
Per a finalitzar Carles Mulet ha donat les dades, rematant que si s'han detectat unes quaranta localitats arreu l'Estat amb el mateix problema i el 10% estan al Baix Maestrat, aquestes suposen una despesa de vora 90.000 euros diaris per no tenir unes depuradores que porten 13 anys esperant a ser construïdes i entrar en funcionament.