administracions
La Diputació destinarà 4,5 milions d'euros a reforçar els municipis
El vicepresident primer, Miquel Noguer, remarca que l'aportació és fruit de la bona gestió
Es distribuiran en funció de les propostes dels ajuntaments
La Diputació de Girona destinarà 4,5 milions d'euros a reforçar les inversions als municipis, segons va acordar el ple ordinari, celebrat dijous passat, amb els vots a favor de tots els grups, de CiU, al govern, i del PSC i ERC, a l'oposició.
Aquesta quantitat és el resultat de l'aprovació de tres punts: el primer, uns ajuts ordinaris per a institucions, com ara ajuntaments, consells comarcals i entitats, per valor de 500.000 euros; el segon, i amb caràcter extraordinari, destinat bàsicament a cooperació municipal, com ara obres que puguin abordar els ajuntaments, per valor de 950.000 euros. I, finalment, una partida extraordinària de 3.150.000 euros, que, sense tenir una destinació fixa, ha de permetre esgotar el fons de contingència, que es va crear en el marc del pla d'ajustament, per tenir marge de maniobre en cas d'imprevistos. Aquests diners es podran fer servir directament per a ajuts als municipis: “Veurem quina destinació final acabaran tenint, però ha de quedar clar que sempre aniran dirigits als ajuntaments”, destaca Noguer.
Ajuts a les escoles
El ple de la Diputació de Girona també va aprovar destinar 70.000 euros al programa Neda a l'escola. El programa consisteix en ajuts específics als centres educatius perquè incloguin unes sessions pràctiques de desenvolupament en el medi aquàtic. Amb aquest programa, la Diputació vol fomentar l'adquisició de les habilitats motrius bàsiques, dins l'aigua, dels nens i nenes gironins que tenen entre cinc i deu anys.
LA FRASE
Creen dues reserves forestals a Ogassa i Planoles
El plenari també va aprovar la creació de dues reserves forestals. Es tracta concretament d'una reserva d'1,16 hectàrees a Ogassa i una altra de 3,40 hectàrees a Planoles. Aquestes dues àrees destaquen perquè tenen un interès ecològic excepcional pel que fa a la constitució i maduresa dels seus boscos. Les reserves són fruit dels convenis que la Diputació signa amb els propietaris dels terrenys, els quals estableixen que durant 25 anys els propietaris no poden fer-hi treballs silvícoles preparatoris ni d'aprofitament. A canvi, la Diputació els fa un pagament de l'import equivalent al valor de la fusta vigent, aplicat a les tones de producció durant 25 anys.
El caràcter de reserva forestal significa que no s'hi podran fer treballs silvícoles preparatoris ni d'aprofitament en aquests 25 anys que marca el conveni que se signa, per la qual cosa es preveu una compensació per al propietari dels terrenys pels drets que no podran ser exercits durant aquest període. Aquesta iniciativa s'emmarca en un pla de la Diputació amb la complicitat de diversos ajuntaments gironins, destinada a conservar boscos singulars d'espècies no exòtiques.