Cistells a punt per a un cicle de bolets de rècord
Les pluges abundants i les temperatures poc caloroses de l'estiu fan preveure als experts la millor temporada dels últims divuit anys
La primera collita ja ha estat excepcional
Els boletaires viuen dies de glòria. Aquesta temporada de recol·lecció ha començat de manera excepcional i els experts preveuen que continuarà sent esplèndida, fins al punt de convertir-se en la millor dels últims divuit anys, amb el permís del temps meteorològic.
El Centre Forestal Tecnològic de Catalunya preveu que la temporada serà especialment bona al Pirineu i al Prepirineu, i fa una estimació de 124 quilos per hectàrea i per any i 149.000 tones a tot Catalunya, amb una mitjana de 57 quilos per hectàrea i 69.000 tones. Aquestes estimacions es fan utilitzant fórmules matemàtiques de producció de bolets obtingudes després de divuit anys de mostrejos micològics obtinguts en parcel·les repartides per boscos de tot el territori i també de la corresponent informació meteorològica. Per tant, no es poden preveure les mateixes produccions per a totes les comarques.
Sigui com sigui, és un fet que la primera florida, la de final d'agost i fins a mitjan setembre, ja ha estat excepcional. L'estiu ha estat plujós i poc calorós. Són els bolets que s'han pogut trobar entre 300 i 700 metres de les zones de ponent de les comarques gironines: el Ripollès, la Garrotxa i la Selva interior, a les Guilleries. És l'àrea més humida i fresca. Els boletaires hi han trobat baquetes, trompetes de la mort, ous de reig, llores i, cap a les zones més altes, com ara l'Alta Garrotxa, rovellons a les pinedes i siurenys.
A partir d'ara, i sobretot una mica més entrat el mes d'octubre, s'incrementen les temperatures fresques i això fa que s'iniciï la temporada per sobre dels 900 metres, és a dir, a la zona pirinenca. A alguns bolets de calor, com els esmentats anteriorment, s'afegeixen ara els anomenats de fred, és a dir, les llenegues, els ceps, els escarlets i els rovellons.
La temporada boletaires es traslladarà de ple cap a la zona litoral i prelitoral als mesos de novembre i desembre. Es tracta de la zona de Rocacorba i sobretot el massís de Cadiretes i les Gavarres. És el moment de l'any en què ja no es troba cap bolet per damunt dels 300 metres. En aquesta àrea, hi ha hagut més dies de sol i això retarda la sortida de bolets. Baquetes, llores i pinetells ajudaran, doncs, a completar la temporada.
LES XIFRES
Rovellons a 15 euros el quilo i a 10 el retall
Els preus dels bolets de les parades de Guardiola de Berguedà són un referent. Els rovellons i els ceps són els més cars. Els primers valen entre 12 i 15 euros el quilo i els segons, entre 18 i 20.
Previsions d'una tardor meteorològica normal
Només una variable pot tòrcer les previsions. Es tracta del temps atmosfèric. Cal que es mantingui la previsió d'una tardor normal des del punt de vista del temps. Plourà i no hi haurà ponentades. El meteoròleg de Bianya Jordi Zapata ha explicat que la temporada de bolets es preveu bona; el superàvit de pluja és de 195 mm sobre els 320 mm recollits des del juliol. A més, hi ha hagut pocs dies amb vent i molts dies amb el cel cobert.
Setcases és aquest cap de setmana capital de la micologia
Setcases celebra aquest cap de setmana la XXI Festa del Bolet, una de les més populars de les comarques gironines. Comença avui amb un esmorzar, una sortida per recollir bolets i la posterior classificació i exposició. També es durà a terme un concurs, demà, un tastet de bolets i diverses xerrades. Aquest any, la fira estrena un logotip creat per la veïna de Setcases Sònia Fernández. Els restaurants ofereixen menús del bolet.