medi ambient
Pagar o fer nit per collir bolets als boscos ripollesos
El Consell Comarcal ha recollit la preocupació d'alguns alcaldes i ha creat una comissió per estudiar com regular-hi l'accés
L'ens busca el consens de totes les parts implicades
El Ripollès és una de les comarques gironines i del país amb més afluència de boletaires. Alguns boscos ripollesos noten negativament aquesta afluència i alguns alcaldes han traslladat el problema al consell que els aplega amb els seus col·legues. El Consell Comarcal del Ripollès n'ha pres nota i ha anunciat la creació d'una comissió en el marc del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès, que aplega tots els municipis de la comarca amb terrenys del PEIN.
El president del Consell Comarcal del Ripollès i també del consorci, Miquel Rovira, ha explicat que ara iniciaran un debat sobre la qüestió entre totes les parts implicades, sobretot amb els alcaldes, propietaris de boscos i agents rurals. “No ens volem precipitar i, per tant, aquest any ja no hi som a temps, però sí que ho preveiem per a la pròxima temporada de bolets”, ha indicat.
El procés, doncs, està iniciat i ha de servir, segons Rovira, per analitzar totes les iniciatives que poden contribuir a una millor gestió de les àrees d'afluència de boletaires.
Restringir el permís d'accés als boscos de la comarca només als boletaires residents i els de segona residència o bé als forans que pernoctin com a mínim una nit als municipis ripollesos és una de les propostes llançades per alguns dels alcaldes i que han estat més ben valorades, ara per ara. És una proposta que ha sorgit del síndic d'Aran, que ja ha anunciat que s'aplicarà la temporada vinent als boscos aranesos.
Tot i que la solució aranesa sigui la que, en un principi, estigui més ben vista pels alcaldes ripollesos, no es descarten les altres, que són fer pagar una taxa com la que la Generalitat ha imposat de manera experimental als boletaires que volen accedir als boscos de Poblet. Aquesta taxa és de 10 euros per a tota la temporada o de 3 euros per dia.
Tot i que la voluntat dels alcaldes és promoure una regulació conjunta –per això s'està gestant en el Consell Comarcal del Ripollès i en el Consorci d'Espais d'Interès Natural–, també s'analitzaran solucions més parcials com ara les de la vall de Cardós o les del bosc de Virós de Llavorsí, on es fan pagar 3 i 5 euros, respectivament, i hi ha un límit de 10 i 15 quilos per boletaire. La regulació de l'accés als boscos fent pagar és una mesura controvertida quan afecta els espais públics. Qui la defensa justifica que és una contrapartida per a l'ús que se'n fa.
LA FRASE
LA XIFRA
Pagar per recollir llenya a Ribes de Freser
L'Ajuntament de Ribes de Freser finalment ha decidit tirar endavant el cobrament d'una taxa de 10 euros per als que vulguin fer llenya als seus comunals. Només ho podran fer els veïns censats.
Ja es comença a pagar als boscos privats i en algun de públic
Fer pagar entrada per collir bolets pot ser un aspecte objecte de debat quan afecta els boscos públics. Es comença, però, a donar en boscos privats. És el cas del propietari d'un bosc de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), que l'ha delimitat amb una tanca i estudia fer pagar 10 euros. Ofereix un itinerari micològic. A Muntanyola (Osona), un veí en demana 3 o que facin un cafè al seu establiment de restauració. Els diners són per a la gestió del bosc.
Dos boscos del Ripollès, noves reserves forestals
La Diputació de Girona ha donat llum verd a la creació de dues reserves forestals: l'una a Ogassa, d'1,16 hectàrees, i l'altra, de 3,40, a Planoles. Destaquen perquè tenen un interès ecològic excepcional pel que fa a la constitució i maduresa dels seus boscos. Les reserves són fruit dels convenis que la Diputació signa amb els propietaris, els quals estableixen que durant 25 anys no hi poden fer treballs silvícoles preparatoris ni d'aprofitament.