Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'oposició a la planta de Forallac assenyala l'alcalde

Celebren la declaració d'impacte ambiental contrària al projecte de tractament de residus i volen que s'investigui per què Sala hi donava suport

Qüestionen que l'obra es faci en un altre indret

Les entitats contràries a la construcció d'una planta de tractament de residus industrials al paratge dels Ramals de Forallac, a pocs metres de les pedreres ibèriques dels Clots de Sant Julià, van celebrar ahir que la ponència ambiental de la Generalitat hagi emès una declaració d'impacte desfavorable al projecte. Entre els aspectes que els tècnics van qualificar de “crítics”, l'advocat Eduard de Ribot esmentava els paisatgístics, la proximitat als Clots –es projectava dins de l'entorn de protecció del jaciment– i el risc d'incendi, la contaminació i els previsibles efectes negatius sobre les activitats turístiques, en la línia de les al·legacions presentades pels opositors. Però al marge que la ponència els hagi donat la raó, Naturalistes de Girona, SOS Empordanet i l'Associació Veïns i Fills de Forallac (AVIFF) critiquen que l'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), s'alineés amb un projecte privat.

El lletrat va posar sobre la taula fets com ara que es tramités un projecte presentat per una empresa amb un “capital social irrisori”, de 3.001 euros, i un únic soci, les al·legacions municipals que el consistori ha fet en reiterades ocasions contra la protecció patrimonial i ambiental dels Clots, les “desqualificacions públiques als opositors” o l'“escassa transparència” en la tramitació, ja que, tot i que el Parlament havia exigit un debat veïnal del projecte, i després que quedés paralitzat a la primavera, es va tornar a aprovar entre el juliol i l'agost amb l'únic recurs de consultar l'expedient al consistori.

Per aquests motius, va avançar de Ribot, les associacions volen que s'investigui per què Sala defensava un projecte privat amb tanta controvèrsia. Dissabte, en un acte informatiu que han convocat a l'Ajuntament (11 h), discutiran per quina via, tot i que l'advocat va indicar que “una de les possibilitats és una denúncia davant la fiscalia”.

En sòl industrial

D'aquí a algunes setmanes, després del preceptiu tràmit d'audiència al voltant de la declaració d'impacte ambiental desfavorable, previsiblement es denegarà l'autorització ambiental. Els opositors creuen poc probable que Servitransfer, l'empresa propietària dels terrenys dels Ramals, promogui un projecte similar en algun altre indret del municipi. Enric Cortiñas, de Naturalistes de Girona, argumentava que és una instal·lació “innecessària” al Baix Empordà i que, en tot cas, s'hauria de planificar en sòl industrial, amb bones infraestructures de comunicació i a prop d'on es generen els residus.

Pel que fa a la planta de transferència comarcal, que també opera Servitransfer a la parcel·la annexa del paratge, sostenen que caldria traslladar-la a un altre emplaçament, com ara els polígons industrials de Vulpellac o Fonteta. El termini per a l'explotació, un cop vençut, es va prorrogar fa un any i les entitats han demanat al Consell Comarcal que en la renovació del contracte es prevegi que la nova adjudicatària construeixi la instal·lació en un altre indret. Als terrenys de la nau actual, en canvi, plantegen que s'hi faci un centre d'interpretació dels Clots de Sant Julià.

LA FRASE

No s'entenen les al·legacions municipals per desprotegir el perímetre dels Clots
Eduard de Ribot
ADVOCAT DE SOS EMPORDANET

LA DATA

28.09.13
ha convocat una reunió
informativa l'AVIFF (11 h) sobre la declaració d'impacte ambiental contrària a la planta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.