L'ecoparc de Sant Adrià no reprendrà tota la seva activitat fins a finals d'any

Alguns treballs a la planta, aturada des de l'abril per una avaria greu, es podrien reprendre a l'octubre

Segons ha dit el gerent de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient (EMMA), Carles Cunill, les previsions indiquen que la recuperació «gradual» de l'activitat de la planta tindrà lloc amb alguns processos com ara el triatge dels residus que puguin ser aprofitables. Unes tasques que es podran desenvolupar perquè la zona en què es duen a terme no va quedar afectada per la inundació que es va produir el 30 de març en un espai de la instal·lació després d'haver-s'hi trencat una canonada. Altres punts de la planta, però, no han tingut la mateixa sort, i després d'una anàlisi a fons de la instal·lació els desperfectes en quadres elèctrics, motors de generació i altres dispositius més delicats han estat «considerables», segons Cunill, i suposen un cost «elevat» que ara haurà d'assumir l'assegurança contractada per l'ecoparc.

Un grup de tècnics treballa per reparar aquests danys, assegurant, sobretot, que en el futur no torni a haver cap fuita en una canonada com la que va causar la inundació parcial de la planta amb una combinació no contaminant d'aigua i de matèria orgànica en descomposició. Pel responsable de l'EMMA, les reparacions més complexes poden obligar a endarrerir el funcionament normal de la planta fins a finals d'any, mentre que a l'octubre ja es podrien arribar a tractar la meitat dels residus que cada dia rep aquest ecoparc, situat a la façana marítima metropolitana. Aquest fet permetrà el retorn a la feina d'alguns dels seixanta empleats –gairebé tres quartes parts de la plantilla que treballa a la instal·lació– que des de l'avaria es van veure afectats per un expedient de regulació d'ocupació temporal (ERO), ordenat per l'empresa concessionària de la fàbrica –participada per Urbaser, Tersa i, sobretot, Cespa– a causa de l'aturada forçosa de l'activitat. La direcció de l'ecoparc compliria, així, la seva paraula segons la qual la plantilla afectada per la suspensió temporal de feina recuperi el seu lloc de treball un cop es resolguin els problemes tècnics.

Més residus derivats

Des que l'activitat a la planta va quedar paralitzada ara fa quatre mesos, els residus que la instal·lació hauria de rebre –prop de 10.000 tones mensuals– procedents de ciutats com ara Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona o Barcelona s'estan repartint entre altres instal·lacions. Prop de la meitat d'aquestes deixalles –tant matèria orgànica com residus no recollits selectivament que poden contenir aquesta matèria– s'estan tractant als ecoparcs situats a la Zona Franca de Barcelona i a Montcada. La resta de materials que no poden ser sotmesos a aquests processos de reutilització s'estan repartint entre altres instal·lacions, com ara la planta incineradora del Besòs –situada a pocs metres de l'ecoparc adrianenc– i els abocadors situats als Hostalets de Pierola, a l'Anoia, i a Vacarisses, al Vallès Occidental. Per Cunill, continuar enviant residus a aquestes plantes no suposarà «cap problema» per aquestes instal·lacions, ja que «tenen capacitat suficient» per assumir un volum de deixalles superior a l'habitual per «causes extraordinàries com aquesta».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.