URBANISME
El jaciment de la Devesa de Besalú ara és un pàrquing
Després d'excavar-hi i de retirar-ne materials, s'han cobert unes estructures d'entre els segles II aC i XIII dC
La necessitat d'oferir espais perquè es pugui aparcar a prop del centre de Besalú ha comportat la desaparició del jaciment arqueològic de la Devesa. L'Ajuntament ha cobert les estructures que s'hi conservaven –que abracen testimonis d'entre els segles II aC i XIII dC– i hi ha condicionat un recinte per a una quinzena de cotxes.
Tant el consistori com els responsables de la recerca i el departament de Cultura (que ha donat els permisos corresponents) han considerat que deixar el jaciment a la vista del públic no era indispensable, entre altres raons, perquè a tocar d'aquest espai hi ha el passeig arqueològic de Capellada, on s'hi poden veure unes estructures similars a les de la Devesa. Prèviament al cobriment s'ha fet una excavació i s'han recollit els materials localitzats. “El jaciment és important perquè abraça des de l'època tardoibèrica a l'edat mitjana, però el que era important era tenir-lo documentat, que és el que hem fet”, va comentar ahir el director de la recerca, l'arqueòleg Joan Frigola. Les estructures amagades a sota de l'aparcament són sitges de les èpoques romana i medieval, i unes quantes que no s'han pogut datar, restes d'un petit edifici tardoibèric, un edifici d'època romana de grans dimensions, la base d'un doli (gran recipient per guardar aliments) i una sèrie de murs alterats i fragmentats de la segona meitat del segle XIII. De restes, s'ha retirat principalment ceràmica tardoibèrica i medieval, i moltes restes d'àmfores romanes.
Només hi podran estacionar els veïns de la zona
El nou aparcament de la Devesa, amb una quinzena de places de capacitat, està destinat als veïns del barri vell. La intervenció forma part de la política de l'Ajuntament d'anar condicionant llocs a prop del centre perquè s'hi pugui deixar el cotxe de manera gratuïta, a fi que els carrers i places restin principalment per a l'ús dels vianants. L'alcalde, Lluís Guinó, va recordar ahir que la creació d'aparcaments dissuasius va ser una de les conclusions a les quals es va arribar durant el procés participatiu per elaborar el pla de mobilitat del municipi – i la consegüent ordenança–, que també inclou, entre altres mesures, la restricció de l'accés als vehicles forans.