Medi ambient

medi ambient

Insten els ajuntaments de Figueres i Vilabertran a recuperar un antic camí

La fundació Albert Tomàs Bassols vol que es facin els passos per recuperar legalment el camí de la Font del Soc, caigut en desús, que unia els dos municipis

La fundació Albert Tomàs Bassols ha presentat instàncies als ajuntaments de Figueres i Vilabertran en què sol·licita que es recuperi legalment l'antic camí de la Font del Soc per a l'ús dels vianants. En la mateixa sol·licitud, la fundació, basant-se en un estudi jurídic que ha encarregat, deixa constància del fet que en cas d'absència de resposta dels ajuntaments es reserva el dret d'iniciar accions legals. Un recurs possible, per la fundació, seria actuar per la via contenciosa administrativa, per obligar els ajuntaments a defensar el que l'entitat qualifica com a “bé públic”.

El camí arrenca a Vilabertran davant l'església del monestir de Santa Maria i la primera part ha estat arreglada per l'Ajuntament fins a la variant de l'N-II. L'últim tram transcorre entre la variant de l'N-II i el paratge de la Font del Soc fins al rec del Mal Pas, que marca el límit entre els dos municipis. És el tram que ha desaparegut degut a la destrucció d'un pont i l'ocupació progressiva del camí per part dels propietaris, que en algun punt han aixecat una reixa que barra el pas. Tot i això, la fundació, basant-se en criteris jurídics segons els quals “els camins públics són inalienables, inembargables i imprescriptibles”, reclama que es recuperi el sender pels vianants i pel seu valor patrimonial.

Passera al rec

Els ajuntaments s'hauran d'entendre per reconstruir la passera i ja han fet arribar les seves respostes a la fundació. Des de Figueres es mostren disposats a col·laborar, però subratllen que el 90% del recorregut és de Vilabertran. La part figuerenca s'ha recuperat i queden uns 20 metres per arreglar. Martí Armadà, alcalde de Vilabertran, confirma que s'ha arreglat el primer tram també al seu municipi. “Ens queda la part central. Hi treballarem, però és un camí que havia caigut en desús” diu l'alcalde. Contactat per aquest diari, un dels principals propietaris que es veurien afectats considera, per la seva banda, que no hi ha cap necessitat d'obrir l'antic camí perquè a cent metres n'hi ha un en ús. A més, els propietaris no ho veuen bé per qüestions de seguretat. L'any 2000, els aleshores alcaldes de Figueres, Joan Armangué, i de Vilabertran, Josep Moradell, ja van firmar un conveni per recuperar el sender, però no es va arribar a concretar res.

Valor històric i patrimonial

Albert Tomàs Bassols, originari de Vilabertran i president de la fundació que porta el seu nom, explica que de petit ell utilitzava el camí de la Font del Soc, com molts altres veïns dels dos municipis. Per Tomàs (que afirma que fa 40 anys que lluita per recuperar aquest recorregut), el camí té un valor avui com a circuit per a vianants, però també com a part d'un patrimoni històric. El camí, que surt documentat en els antics cadastres, podria ser un tram d'una antiga calçada romana procedent del coll de Banyuls. Segons el president de la fundació, els paratges del camí de la Font del Soc també estant documentats com a llocs de treball i passeig en obres de pintors figuerencs com Ramon Reig i el mateix Salvador Dalí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.