L'ACA adjudica el terciari de la depuradora de l'Alt Maresme i només Pineda farà ús de l'aigua tractada
L'obra servirà per traslladar l'aigua depurada fins als aqüífers del riu Tordera
L'obra del tractament terciari la durà a terme la mateixa empresa que actualment treballa en la construcció de la planta, ubicada en l'antiga pedrera de Montpalau –a tocar de Pineda, però en terme municipal de Tordera–. Copisa afronta el projecte que costa uns tres milions d'euros i que s'afegeix als més de 50 que finalment ha costat la planta depuradora. El terciari servirà per poder aprofitar el 100% de l'aigua tractada, però la major part es destinarà a recarregar els aqüífers del riu Tordera. Tan sols Pineda, aprofitant que les obres incideixen directament en el municipi, ha acceptat la utilització d'una part de l'aigua tractada pel rec de places i carrers i pel manteniment de zones verdes, especialment la que es preveu en la zona de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) prevista en els terrenys que uneixen el centre amb el barri del Poblenou.
La resta de municipis que es beneficiaran de la depuradora van decidir fa temps rebutjar la proposta de reutilització de l'aigua ja que l'ACA no es feia càrrec del cost de la canalització. L'alcalde de Calella, Josep Maria Juhé (PSC), que s'havia mostrat interessat en el reaprofitament, va confirmar fa pocs dies que l'obra era «inassumible» pel consistori. «D'altra banda, la recàrrega dels aqüífers de la Tordera és la solució més equilibrada per a la zona, perquè indirectament ens en beneficiarem tots els municipis que fem ús del riu en la nostra xarxa d'aigua potable», va precisar.
Obres a bon ritme
La construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals de l'Alt Maresme segueix els terminis previstos. L'obra, amb un cost que supera els 50 milions d'euros i que disposa d'una subvenció de 14,4 milions dels Fons Europeus, ja ha enllestit la construcció dels dos digestors i ara treballa en la cimentació de la nau que ha d'acollir el tractament de fangs i una aula mediambiental. Pineda ha patit i pateix encara les obres de canalització, que han d'enllaçar l'actual decantadora al costat del cementiri municipal amb la nova planta. Fonts de l'Ajuntament van confirmar ahir que abans d'acabar l'any les canonades depassin la carretera N-II i que al principi del 2010 arribin fins a la pedrera. L'objectiu prioritari és que la depuradora funcioni l'any vinent
Tordera, espera
D'altra banda, l'Ajuntament de Tordera continua a l'espera que l'ACA acompleixi el conveni signat mitjançant el qual compensava el municipi per ubicar la depuradora dins el seu terme. L'acord preveia la construcció de set depuradores a les urbanitzacions de la població perquè es poguessin tractar adequadament les aigües residuals. Tot i que l'acord es va signar al final del 2007, segons fonts de l'Ajuntament «de moment tot està parat».