Més aigua que mal
Els bombers van atendre al llarg del dia d'ahir una vuitantena d'avisos arreu de les comarques de Girona a causa de les fortes pluges
Es manté l'alerta en zones afectades per l'augment del cabal dels rius Ter i Fluvià
Els bombers van atendre al llarg del dia d'ahir una vuitantena d'avisos al conjunt de les comarques de Girona per emergències degudes a les fortes pluges que han caigut a la demarcació. La majoria de les intervencions es van fer a partir de la matinada i fins al migdia. El volum més important d'intervencions es va situar al Gironès (una trentena), el Baix Empordà i l'Alt Empordà, i en grau menor a la resta de comarques de Girona.
A l'hora en què es va tancar aquesta edició no es tenia constància de cap dany corporal: les intervencions es van centrar en acumulacions d'aigua, claveguerams desbordats i alguna esllavissada. A la Jonquera, un tràiler es va posar en tisora a l'autopista sense més incidència. Els punts de més risc, on Protecció Civil demanava extremar les precaucions, se situaven en zones inundables a causa de l'augment del cabal dels rius Ter i Fluvià: pel creixement d'aigües avall d'Esponellà i també a la conca de l'alt Ter per cabal molt alt al seu pas per Ripoll.
Carreteres tallades
La principal carretera afectada a la demarcació va ser la GI-V-6226 (a l'Alt Empordà), que uneix el municipi de Vilaür amb l'N-II passant per Garrigàs i que va quedar tallada al seu pas pel riu Fluvià. A Figueres, la Guàrdia Urbana va tallar a primera hora la carretera que connecta Vilatenim amb el Far d'Empordà per la crescuda del Manol. També es va tallar la carretera que connecta Vilatenim amb l'N-260. A la tarda, s'hi van afegir talls de camins als sectors de Vilafant, Vilanant, Vilatenim i Vilanova de la Muga. Peralada i Vilafant són dos dels pobles que van activar els seus PAM en el marc de l'alerta Inuncat.
La Devesa, inundada
A la ciutat de Girona, l'episodi de pluges d'aquests últims dies va causar problemes puntuals i petites incidències com ara bassals i passos inferiors inundats a la via del tren al sector de l'Hipercor, així com alguns talls de llum puntuals i inundacions en alguns baixos particulars. El més destacat és la gran inundació que les pluges van causar a gairebé un terç de la Devesa i que va provocar que la zona a tocar de la Copa i fins ben entrada la Devesa es convertís en un enorme bassal. A primera hora de la tarda, la companyia d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià procedia a netejar aquest embornal de la Devesa per evacuar la gran quantitat d'aigua que s'anava acumulant al parc urbà.
Classes suspeses a Salt
L'escola El Gegant del Rec de Salt va haver de suspendre ahir al matí les classes de primària, a causa dels bassals causats per la pluja de la nit. Les fortes pluges van inundar els accessos als mòduls de primària de l'escola i van obligar la direcció del centre a suspendre les classes per les dificultats d'accés, una mesura que va afectar uns 240 alumnes. A la tarda es va restablir el funcionament normal de les classes.
A Sant Antoni de Calonge, un dels neguits van ser els efectes sobre el pavelló d'esports, on la tramuntanada de la setmana passada havia arrencat una part del teulat, de tal manera que ahir al matí l'aigua havia entrat a dins del recinte, tot i que no es van registrar greus desperfectes. A la Garrotxa, excepte una avaria parcial a la xarxa d'aigua, no es van produir problemes importants.
A l'hora de tancar aquesta edició, Protecció Civil tenia activat un avís de “molta precaució” al tram del riu Fluvià entre Olot i la desembocadura a Sant Pere Pescador.
Informació recollida per: Esteve Carrera, Dani Vilà, Jordi Nadal, Joan Puntí, Emili Agulló i Jordi Casas
Registres de més de 150 litres
N.Astorch/ J.CasasDesprés d'una tardor molt seca, les pluges que van caure dissabte a les comarques gironines van sorprendre per la intensitat i la continuïtat al llarg d'ahir. En algunes estacions es va registrar un nivell de precipitacions acumulades que va superar els 150 litres per metre quadrat. Va ser el cas d'Olot (amb 160), d'Albanyà (154), de la Vall d'en Bas (152) i de Mieres (150,6). També cal destacar Monells, que fins ahir a la una del migdia havia recollit més de 140 litres per metre quadrat. Al Ripollès, aquestes quantitats es van moure des dels 140 litres acumulats de Molló fins a registres entre els 80 i els 90 litres de la vall de Ribes. Entremig, els 117 de Llanars i els 116 de Sant Pau de Segúries. A les cotes més altes de la comarca, es van acumular gruixos de neu de més de mig metre: 25 a la cota 1.800 de la Molina, més de mig metre a Vallter 2000 i més de 30 centímetres a la vall de Núria.
Les precipitacions que van caure durant el cap de setmana van ser abundants i van deixar més de cent litres d'aigua per metre quadrat a Cabanes, Torroella de Fluvià, Ventalló, la Bisbal d'Empordà, la Talla d'Empordà, Torroella de Montgrí, Vilablareix, Banyoles, Girona i Anglès, segons la informació del Servei Meteorològic de Catalunya. Sense arribar a les quantitats esmentades, les pluges també van ser abundants a Castelló d'Empúries, Espolla, Portbou, Roses, Sant Pere Pescador, Castell d'Aro, Cassà de la Selva, Fornells, Santa Coloma de Farners i Vilobí d'Onyar.
Els aiguats van fer créixer el cabal del riu Fluvià fins als 180 m³/s al seu pas per Esponellà, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. El riu Ter va assolir un augment de cabal fins a 150 m³/s a Torroella de Montgrí i de 115 a Ripoll, segons va informar ahir l'Agència Catalana de Notícies. Protecció Civil va alertar de l'augment del cabal del Ter i va demanar extremar la prudència en les zones inundables. Les pluges van continuar caient durant la jornada d'ahir en diferents punts del territori i van ser especialment intenses a la tarda.
L'amenaça constant de les pedres
Els veïns afectats per la caiguda de tres pedres al carrer del Montseny de l'Estartit van poder tornar ahir al matí a casa seva, d'on havien estat evacuats diumenge al vespre per precaució. Només una de les tres famílies evacuades té la casa com a primera residència i, en aquest cas, van condicionar el retorn al vistiplau dels tècnics de la seva assegurança. El veí més afectat està pendent del peritatge. Ahir, però, no es va quedar a l'habitacle afectat per l'impacte d'una pedra en un cobert. Aparentment no hi va haver afectació estructural. L'alcalde de Torroella, Jordi Cordón, va admetre que l'amenaça de caiguda de pedres és constant a la zona i va recordar que existeix un pla per construir unes pantalles de seguretat.
Més episodis de pluges
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va decidir ahir mantenir l'alerta del pla Inuncat atesa la previsió d'una última tongada de pluges fortes que podrien afectar especialment les comarques de Girona, el litoral i el prelitoral central. Així, d'acord amb les últimes previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest matí ha de continuar l'episodi de pluges intenses a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès i també a la Selva, tot i que en aquesta comarca amb menys intensitat. D'acord amb aquestes prediccions, a la tarda ja disminuiran considerablement les precipitacions. De cara a dimecres, i segons les previsions, el temps ha de fer un tomb important: les pluges desapareixen del mapa, el sol ha de lluir arreu de la demarcació i les temperatures màximes es mantindran força iguals i només baixaran lleugerament les mínimes en zones de muntanya.