Serveis

L'estafa dels autobusos d'Alcoi

DES DE LA BALCONADA DEL BARRANC DEL CINC

Torna el transport públic a estar d'actualitat. Setmanes discutint com adeqüem les línies per a que la despesa no es menge els recursos públics. Però comencem pel principi. Al 1999 el PP i el PSOE van privatitzar els autobusos, amb l'oposició frontal d'Esquerra Unida. El dèficit anual de 670 mil euros va ser utilitzat per justificar la seua concessió a una empresa privada. Populars i socialistes ens asseguraren que Subús rebaixaria la factura. Docs bé, catorze anys després la despesa ha augmentat fins arribar als 2'1 milions d'euros. L'empresa s'embutxaca, tots els anys, 1'4 milions (233 milions de pessetes) més la recaptació íntegra dels usuaris.

El negoci perfecte. Com la banca, sempre guanyen: si baixen els usuaris, l'empresa no perd un euro; si el servei empitjora, Tuasa guanya el mateix. Millor dit, guanya més, justifica un augment de la subvenció municipal que el PP (durant la dècada ominosa) ha aprovat sistemàticament a major glòria del benefici privat.

Ara aprova el plenari una modificació de línies que estalviarà 700 mil euros cada any, en part, mitjançant la reducció salarial injusta als treballadors que aniran a l'atur un mes de manera rotatòria. Una modificació que haguera estat possible fa quaranta dies. Però el PP i el Bloc han volgut fer palesa una qüestió evident, que el govern està en minoria. Un retard que li ha costat a la ciutadania més de 60 mil euros. Una vegada més, moltes gràcies.

Els arguments per demorar l'acord han estat molt significatius. El Partit Popular diu que ells aproven qualsevol proposta que ve de l'empresa i això ja ho sabíem, no calia esperar-nos més d'un mes. L'excusa del Bloc és més sorprenent i a hores d'ara encara resulta difícil d'entendre. Utilitzar la creació del Consell Social (o de la Ciutat o de Consells, o com finalment s'anomene) com a moneda de canvi per aprovar o no el problema dels autobusos és indefensable. Però la realitat és que la dilació només ha beneficiat els interessos econòmics de Subús.

Aprovat “l'apanyo” ha arribat el moment d'afrontar el problema seriosament o en poc temps la factura tornarà a ser immensa i, molt probablement, ens trobarem davant un conflicte com el de la brossa a Madrid. És imprescindible realitzar una auditoria pública del servei. No podem continuar pagant el que l'empresa demana sense assabentar-nos del cost real del servei, que ara per ara desconeixem. En gener l'empresa reclamava a l'Ajuntament 1'7 milions per liquidació d'anys anteriors i, finalment, va resultar que eren 500.000 euros menys. I es que durant més d'una dècada l'empresa ha fet el que ha volgut amb el beneplàcit del PP.

I quan ajustem el dèficit anual al cost real del servei, caldrà denunciar els reiterats incompliments del plec de condicions. Per estudiar immediatament, a continuació, la possibilitat de rescatar el servei, perquè la privatització dels serveis és un bon negoci per a uns pocs i una estafa per a la ciutadania.

(*) Diego Luis Fernández Vilaplana és el Coordinador d'Esquerra Unida d'Alcoi



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia