Serveis

ENERGIA

Dos mesos per desballestar la subestació de Fonteta

El titular del jutjat contenciós número 1 de Girona insta la Generalitat a assumir l'enderroc de manera subsidiària, si Endesa no l'emprèn abans

Denega la petició d'ajornar-lo fins al 2015

El titular del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha donat un termini màxim de dos mesos –a comptar a partir de la data de notificació de la interlocutòria del passat 31 d'octubre– per al desmantellament de la subestació elèctrica d'Endesa a Fonteta.

La novetat principal del cas, però, és que el jutge ha determinat que sigui el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat el responsable d'emprendre l'enderroc de manera subsidiària, després que al juliol el ple municipal declarés la impossibilitat d'assumir l'operació amb els recursos econòmics i tècnics del consistori. La primera responsable del desmantellament, però, seria la mateixa companyia elèctrica.

En l'anterior interlocutòria, del 24 de maig, ja s'havia instat el municipi a desconnectar i precintar la instal·lació, ordre que l'alcalde, Josep Sala, va acatar pocs dies després. Des d'aleshores, la subestació ja no ha tornat a funcionar, tot i que la Generalitat havia tornat a apel·lar que es considerés la segona llicència municipal concedida el 2011, mesos després que el 21 d'abril del 2010 el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) declarés nul·la la primera llicència d'obres, de l'agost del 2005. Llavors ja s'havia esmenat el planejament urbanístic incorrecte, ja que calia un pla especial que Urbanisme inicialment no va demanar.

Petició d'ajornament

Però el jutge ha tornat a desestimar l'argument que l'obra –ara– és legal, pel fet que l'adequació urbanística es va fer a posteriori. A banda, tampoc ha acceptat la petició del secretari general del Departament d'Empresa i Ocupació per ajornar el desmantellament fins que quedés garantida la qualitat del subministrament elèctric dels 7.500 abonats que en depenen directament i els 78.000 d'altres poblacions del Baix Empordà.

Inicialment, el jutge va accedir a consultar les alternatives per mantenir el servei elèctric, però el pla d'actuacions que el Departament d'Empresa i Ocupació –del qual depenen les competències d'Energia– plantejava que els tràmits i la construcció d'una subestació alternativa s'endarreririen fins al segon semestre del 2015. En la interlocutòria, el magistrat qualifica la proposta d'“inadmissible”, motiu pel qual també ha desestimat la possibilitat d'ajornar dos anys l'enderroc.

LA DATA

31.10.13
el titular
del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va signar l'última interlocutòria sobre l'obra.

LES XIFRES

7.456
abonats
depenien directament de la subestació elèctrica d'Endesa a Fonteta, segons dades del 2012.
78.000
abonats
del Baix Empordà i el Gironès se'n podien beneficiar, segons l'elèctrica, en cas de puntes de consum a l'estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia