Un nou mol·lusc invasor amenaça ara el conreu de l'arròs al delta de l'Ebre
Els experts alerten també que pot ser transmissor de malalties greus com la meningitis
De moment, s'han detectat exemplars d'aquesta espècie invasora en camps d'arròs de Camarles i l'Aldea, però més que dins l'arrossar, a les sèquies i desaigües, i fins i tot hi ha qui diu que n'ha vist al riu Ebre. També s'han detectat ous d'aquests cargols a les tiges de l'arròs. «Els efectes són del tot imprevisibles, però estem molt preocupats per com pot evolucionar si es convertix en una plaga», explicava ahir Raül Arques, responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP). I és que aquest mol·lusc d'origen sud-americà s'ha convertit en una plaga molt important al sud-est asiàtic i està provocant estralls molt importants en el conreu de l'arròs en aquella zona. «És un cargol amfibi i s'alimenta de plantes aquàtiques», explicava per la seua banda l'expert en malacologia Cristian Ruiz Altaba, que destacava també els efectes nocius que aquesta espècie pot tenir en l'ecosistema deltaic. «Estem parlant d'una espècie que creix molt de pressa», va afegir, i va assenyalar: «Tenim al davant molts perills potencials.» De fet, Ruiz Altaba alerta que en determinades condicions i si entra en contacte amb paràsits que porten animals com les rates, aquest cargol pot ser transmissor de malalties molt greus com la meningitis. «Se n'han detectat casos en algunes zones on aquests crustacis s'han ingerit crus», va precisar.
Ahir va tindre lloc la primera presa de contacte entre tècnics del parc natural, arrossaires i el mateix Ruiz Altaba per començar a dissenyar una estratègia per combatre aquest mol·lusc abans que siga massa tard.
Estudis genètics
A l'Institut de Recerca i Tècniques Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita, amb la col·laboració de l'expert en malacologia Cristian Ruiz Altaba, s'estan fent estudis genètics del cargol invasor que ha aparegut al Delta per certificar que es tracta del Pomacea canaliculata. Segons Ruiz Altaba, ara s'ha d'esbrinar com hi ha anat a parar, però tot indica que, com en la majoria dels casos de les espècies invasores que proliferen al territori, podria procedir d'algun particular o alguna piscifactoria que el criés com a animal ornamental. «Portar espècies invasores és com jugar en foc», va advertir. Amb el cargol poma ja són diverses les espècies invasores que proliferen al Delta i al tram final del riu, i que provoquen problemes greus en l'agricultura de la zona, com el musclo zebrat o el cranc roig americà, que fa malbé la xarxa de reg.