medi ambient
Al Ripollès, ja preparen la taxa per collir bolets al bosc
Creen una comissió que estudiarà abans de la tardor com s'aplica
Els alcaldes dels municipis afectats reclamen que reverteixi en la millora dels espais forestals
El mes de setembre passat, just al començament de la campanya de recollida de bolets, era una simple declaració d'intencions. Ara ja és una realitat. Els boscos del Ripollès s'omplen cada tardor, i cada cop més, de boletaires, i aquest és un aspecte que els ajuntaments afectats volen regular, tal com s'ha començat a fer a altres indrets del país. Van encarregar al Consell Comarcal del Ripollès que hi posés fil a l'agulla i ho va fer, sobretot després que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, els sorprengués a final de desembre anunciant que seria obligatori tenir carnet de boletaire per accedir als boscos ripollesos, de l'alt Pirineu i dels Ports la propera temporada.
Ara, una comissió que aplegarà representants de tots els agents públics i privats implicats en la gestió dels boscos al Ripollès concretarà com s'aplica la regulació de l'accés a les 6.270 hectàrees de forests públiques –al nord de la comarca, majoritàriament a Molló i Setcases– per recollir-hi bolets. Aquesta regulació inclou el pagament d'una taxa.
La direcció general de Medi Natural serà l'encarregada de tutelar aquest procés i, sobretot, d'aplicar la regulació a través de l'empresa pública Forestal Catalana. En posarà les bases i en gestionarà l'aplicació en aspectes com l'elaboració i la col·locació de cartells i de la senyalització, la seguretat, l'expedició dels abonaments...
La comissió mixta es crearà i es posarà a treballar en un termini màxim de quinze dies i tindrà representants dels ajuntaments, del sector de la ramaderia –al Ripollès, hi ha molta ramaderia de pastura–, de les associacions de defensa forestal de la zona, dels propietaris de boscos privats i dels tècnics.
La nova regulació ha d'estar enllestida abans de la propera temporada de bolets, que s'iniciarà a la tardor que ve.
En concret, la feina encarregada és decidir juntament amb la direcció general de Medi Natural aspectes com els preus per accedir als boscos, les formes –carnet, taxa, llicència– i com es podrà obtenir –segurament a través d'internet, a l'oficina del Departament d'Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Medi Rural de Ripoll, als ajuntaments i al mateix Consell Comarcal del Ripollès.
LA XIFRA
Volen que la taxa reverteixi en benefici dels boscos
Els alcaldes dels dos municipis ripollesos amb més hectàrees forestals públiques i que són les més concorregudes pels boletaires aposten per aquesta regulació i reclamen que els ingressos que provindran de la nova taxa reverteixin tots en la millora i ordenació dels seus boscos comunals.
El de Setcases, Carlos Fernàndez, explica que el creixement del nombre de boletaires s'ha multiplicat en els darrers anys, cosa que ha provocat un impacte important a les pistes forestals d'accés als boscos i desordre i brutícia en els espais més concorreguts. Fernández vol que els diners de la taxa serveixin al seu ajuntament per restituir els boscos al seu estat natural i per fer el manteniment de les pistes. Setcases és un referent per als boletaires i els micòlegs. No en va té una fira anual que és de les més concorregudes. El president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira, destaca la voluntat que tots els agents del sector participin en aquesta procés. Al Ripollès, hi ha l'experiència de Ribes de Freser, on l'Ajuntament fa pagar una taxa de 10 euros als veïns per recollir llenya als boscos públics. Quant als bolets, a Poblet, fa dos anys que s'hi du una experiència pilot i fan pagar 10 euros per recollir bolets. També s'aplica o s'estudia fer-ho en boscos privats de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Muntanyola (Osona).