L'Ajuntament de Cubelles negocia el trasllat de la tèrmica dins del mateix terme

Fecsa adequaria el projecte a uns terrenys seus vora la C-32

El trasllat de la tèrmica permetria el desenvolupament dels terrenys que ocupa actualment com a sòl d'ús comercial i industrial i, per tant, l'ampliació de l'actual polígon de les Salines. L'alcaldessa, Lluïsa Romero, ha explicat que el nou planejament urbanístic que s'hauria d'aprovar a mitjan any vinent s'ocuparà de garantir espais per a la indústria i el comerç. A la tardor, s'introduiran algunes propostes i aportacions que es van fer en el procés de participació ciutadana i, a partir d'aquí s'iniciaran els tràmits legals fins a l'aprovació definitiva del nou pla d'ordenació urbana. Aquesta situació, afegida al fet que Fecsa treballa en la reconversió de la central tèrmica actual en una planta de cicle combinat ha obert la possibilitat de plantejar el trasllat de la central a uns terrenys interiors. És un moment de canvis i el govern local de Cubelles ho vol aprofitar per donar resposta a una demanda històrica.

Planta de cicle combinat

Fecsa ara utilitza aquests terrenys per emmagatzemar en grans dipòsits el carburant que fa servir en la producció d'energia elèctrica, però podrien ser l'espai de la nova planta de cicle combinat si la companyia pogués complir tota la normativa d'impacte ambiental i trobés un sistema per garantir l'aigua que necessiten els sistemes de refrigeració.

Segons Romero, fa mesos que les negociacions duren tant amb Fecsa com amb la Generalitat amb l'objectiu d'aconseguir no només el trasllat de la tèrmica, sinó també que la nova planta garanteixi el mínim impacte ambiental per al municipi i doni resposta a les necessitats de producció d'energia. Romero prefereix que les negociacions s'allarguin encara uns mesos per garantir un bon acord que no pas acceptar «qualsevol proposta».

Precisament, el grup parlamentari del PP va aconseguir del govern de la Generalitat –en resposta a una pregunta del grup parlamentari popular– una primera resposta positiva respecte al trasllat. Segons els populars, el passat 2 de juny Fecsa va acceptar la possibilitat de fer realitat el canvi, en una reunió a tres bandes amb l'Ajuntament i la Generalitat.

Veïns de Cubelles i Cunit, en contra

La central tèrmica de Cubelles es va implantar al 1972, malgrat les manifestacions i moviments de la societat civil que va provocar aquesta decisió, al final de l'etapa franquista. En aquest període, la tèrmica no ha estat capaç de convèncer tothom, ni en aquest poble ni al veí de Cunit, d'on la central es troba a pocs metres. Encara no fa deu anys, els veïns es queixaven de les taques que trobaven a la roba estesa i el rovell que tenien els cotxes que estaven aparcats al carrer a causa de les emissions de la central. A més, el boom urbanístic dels últims anys ha provocat la urbanització dels terrenys que hi ha a l'entorn de la tèrmica, i per això hi ha habitatges tot just al costat de la central. Això, per als ecologistes i els grups antitèrmica, és inacceptable ja que, a més, consideren que la planta ja ha exhaurit el seu període de vida útil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.