Medi ambient

MEDI AMBIENT

Més severitat perquè els propietaris desbrossin les franges contra incendis

La Generalitat insta els alcaldes del Baix Empordà a controlar el perímetre de masos, granges i urbanitzacions

Si no, giraran el cost de la neteja als seus amos

El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, va instar ahir els alcaldes del Baix Empordà a vetllar pel desbrossament de les franges de bosc i sotabosc que envolten urbanitzacions, masos aïllats i granges en zones rurals. “És imprescindible que els propietaris mantinguin netes franges perimetrals de 25 metres, camins d'accés i les seves parcel·les” –va dir– per frenar la propagació dels incendis forestals i garantir la seguretat de les persones que hi viuen. Quant a la gestió dels boscos privats, Ballesta va situar el debat “a mitjà i llarg termini”, amb incentius com ara el mercat de biomassa.

De moment no hi ha cap termini, però la idea del director d'Interior és que abans de l'estiu ja s'hagi avançat part de la feina. Com que el desbrossament depèn de les comunitats de parcel·listes de cada urbanització o els propietaris individuals, Ballesta va encomanar als ajuntaments la tasca d'assumir els treballs de manera subsidiària –en cas de necessitat– i carregar després a la propietat l'import de la neteja.

Suport als pobles

Com que els recursos tècnics i econòmics dels municipis petits seran insuficients, la Generalitat, la Diputació i el Consell Comarcal cooperaran tant en la redacció dels plans forestals com en la contractació de la mà d'obra i el cobrament final. L'organisme de recaptació tributària de la Diputació, Xaloc, assumirà la feina de localitzar els propietaris i girar-los els costos de la feina feta, amb un procediment semblant al de sancions i tributs impagats.

Per Ballesta, “la prevenció d'incendis s'ha de situar en l'agenda dels municipis al mateix nivell d'importància que l'abastament d'aigua o el funcionament de les escoles bressol”.

Ballesta també va recordar que la Generalitat manté la partida d'un milió d'euros per subvencionar actuacions, amb fins a 600 euros per hectàrea de matoll o 1.200 per a la mateixa superfície de bosc. Des d'alguns municipis, però, es va posar sobre la taula que la partida total és curta i la lentitud per cobrar els diners un cop fetes les feines. L'altra queixa recurrent dels particulars que demanen permís ambientals per talar arbres, segons el pla de gestió forestal de cada finca, són els nombrosos tràmits burocràtics que s'han de completar. Però tant Ballesta com el director territorial de Medi Natural, Vicenç Estanyol, van argumentar que s'ha de seguir la rigorosa normativa vigent.

LA FRASE

L'objectiu prioritari és protegir els punts habitats; la gestió dels boscos és una qüestió a mitjà i llarg termini
Albert Ballesta
director dels serveis territorials d'Interior

LA XIFRA

12
urbanitzacions
de Calonge, Palamós i Vall-llobrega afectades pel foc de diumenge tenien les franges netes.

Les zones netes simplifiquen el dispositiu d'extinció

El director territorial de Medi Natural, Vicenç Estanyol, va recordar que les propietats habitades que no disposen dels perímetres desbrossats “hipotequen molts recursos humans en cas d'incendi”, ja que les dotacions de bombers han d'anar d'un lloc a l'altre per salvar els immobles, i es perd eficàcia a l'hora de lluitar contra els fronts d'avenç de les flames. En el cas de l'incendi de diumenge, però, va subratllar que en dotze de les urbanitzacions hi havia les franges netes. I precisament a la zona agrícola de Calonge el mosaic de vinyes i camps de conreu va permetre començar a controlar el foc. La reunió d'ahir ja estava prevista abans de l'incendi. Ja se n'han fet a l'Alt Empordà i al Gironès, i aviat serà el torn de la Selva i la resta de comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia