Patrimoni de futur

Esplugues de Llobregat recupera l'antiga fàbrica de ceràmica La Baronda, al parc dels Torrents, transformada per Tau Icesa i Alonso Balaguer en un centre d'empreses d'innovació en disseny

Canvi d'imatge de La Baronda: l'antiga fàbrica de ceràmica ha sofert en els darrers tres anys una transformació radical, ha mantingut l'estructura original i s'ha convertit en un centre d'empreses dedicades a la innovació en disseny. La col·laboració entre l'Ajuntament d'Esplugues, propietari de la fàbrica, i la societat Baronda Futur SL, formada pel grup constructor Tau Icesa a més de l'estudi d'arquitectes Alonso Balaguer, han estat claus per rehabilitar l'espai que té un ús privat i públic, segons destaquen totes dues parts. El consistori va fer una concessió administrativa de 40 anys a la societat perquè rehabilités l'espai, que s'ha convertit en la seu de les dues empreses i, de moment –ja que s'hi podrien instal·lar més empreses– de la firma Escandinavian Tobacco Group. Es vol convertir, a més, en un punt de referència pels veïns d'Esplugues ja que, per exemple, tindrà un espai obert per exposicions i diverses sales de reunions i conferències.

Està previst que l'edifici s'inauguri oficialment al darrer trimestre d'aquest any. Però a la primavera La Baronda, que té 10.000 metres quadrats construïts, va recuperar la vida gràcies al trasllat d'uns 300 treballadors a la zona d'oficines. Segons fonts de la societat, la recuperació de la fàbrica no ha estat fàcil ja que l'edifici estava molt deteriorat. Tot i això, per totes dues firmes, es va convertir en un repte que han superat amb nota. A l'hora de rehabilitar l'espai s'ha volgut mantenir la imatge pròpia d'un edifici industrial del segle XX. S'han conservat la coberta, l'estructura interior de les naus (arcs i pilars) i la façana principal. Per mantenir el caràcter fabril de l'edifici, es va escollir l'obra vista perquè permet que s'hi filtri la llum i que la ventilació hi sigui permanent. Des de l'exterior, es veu un gran edifici de maó marró. A l'interior, s'ha apostat per la funcionalitat i per espais dividits amb vidre i ferro, que donen lluminositat i sensació d'amplitud. Bona part de les oficines es concentren a la segona planta. Tot i que diverses empreses s'hi han instal·lat, encara queda espai de lloguer lliure. A la planta baixa, a més d'alguns despatxos, hi ha les sales de conferències i exposicions. El vestíbul de La Baronda s'ha concebut com un espai obert, per acollir permanentment la col·lecció de ceràmica d'Angelina Alòs i les mostres temporals de les peces, presentades a les biennals de Ceràmica Angelina Alòs, que impulsa l'Ajuntament. A més, a l'últim trimestre de 2009 un restaurant també hi obrirà les portes.

Una zona nova

Pel regidor d'urbanisme, Enric Giner, la recuperació de La Baronda s'emmarca en un projecte més global per donar «una nova centralitat al parc dels Torrents», que inclou les piscines municipals d'estiu situades just al costat de l'antiga fàbrica; el poliesportiu de Can Vidalet –que està en obres per millorar les instal·lacions–; i l'auditori, que estarà enllestit l'any 2010. El projecte de rehabilitació de La Baronda també incloïa la urbanització de les zones annexes. Així, s'ha construït un aparcament en una planta subterrània de l'edifici, una plaça pública i un pas per a vianants que connecta el complex amb el centre d'Esplugues.

Per a l'Ajuntament, aquests projectes ajuden a preservar el patrimoni de la ciutat i afavorir la instal·lació d'empreses, suposa la generació de llocs de treball i l'impuls econòmic de la zona. A més, s'hi afegeix un component cultural, ja que la ceràmica, un dels patrimonis d'Esplugues, té un altre espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.