L'anella de l'Ardenya, reforç per a l'oferta de senderisme
La ruta potencia el massís amb un recorregut global de 93 quilòmetres dividits en set etapes autònomes
El consorci hi veu una oportunitat de promoció turística i organització d'activitats
Els límits dels termes municipals queden petits en el camp del senderisme, que com a disciplina turística “funciona molt bé, però l'oferta aïllada queda petita”, segons assenyalava el president del Consorci de l'Ardenya i Cadiretes, Francesc Nadal, en la presentació a Sant Feliu de l'anella de camins que envolten el massís. La ruta travessa set municipis a cavall entre el Baix Empordà, el Gironès i la Selva, amb un traçat circular de 93 quilòmetres i subdividida en set etapes connectades però autònomes, que parteixen de punts accessibles amb transport públic i amb una dotació suficient d'aparcaments.
En el disseny de la ruta s'han prioritzat dos factors: l'aprofitament de senders i itineraris existents, per evitar “l'excés de senyalització” a les zones forestals, i el fet que sigui un recorregut poc exigent apte per al públic familiar, com destacava el tècnic del consorci, Albert Galceran. Malgrat això, el conjunt de l'anella acumula un desnivell total de 2.134 metres. I només en l'etapa entre Tossa i Sant Feliu de Guíxols, que travessa el massís per l'interior al llarg de 20 quilòmetres, el desnivell acumulat ja supera els 1.360 metres.
El GR-92 i la via verda
Els dos eixos principals que ressegueix el traçat són el sender mediterrani de gran recorregut (GR-92) i la via verda de l'antic carrilet entre Sant Feliu de Guíxols i Llagostera. El tècnic tossenc Josep Santané, gran coneixedor del massís i un dels impulsors de la ruta, augurava que “si se sap vendre bé pot atraure visitants els 12 mesos de l'any”, ja que tant el GR-92 com la via verda són “eixos vertebradors” de les vacances de molts amants del senderisme i el cicloturisme. I no requereixen costos de manteniment gaire elevats per als diferents municipis.
La divulgació de la iniciativa, de fet, ha generat interès en els territoris limítrofs, i Nadal va revelar que tant des del Consorci de les Gavarres com des del Maresme els arriben propostes per interconnectar l'anella amb altres xarxes d'itineraris senderístics. És una de les possibilitats de futur, tot i que d'entrada aposten per consolidar l'anella aquest any.
Les set etapes incorporen variants més adequades per ser recorregudes en bicicleta tot terreny (BTT), sobretot en els trams amb corriols estrets que només són transitables a peu. El vicepresident del consorci, el regidor guixolenc Joan Vicente, destacava que és el “primer recorregut estructurat” que s'impulsa en el PEIN de l'Ardenya i Cadiretes, i que la implicació dels set municipis crea “massa crítica per promocionar-lo a Europa”, a través de les fires en què participa cada Ajuntament o el Patronat de Turisme.