JOAN CASAS

ALCALDE DE SANT FELIU DE PALLEROLS (CIU)

«Les variants d'Olot i les Preses són més urgents que la nostra»

Repassa l'actualitat dels projectes de futur més importants per al municipi i afirma amb contundència que està orgullós del nivell dels serveis socials aconseguits

Aquest militant d'Unió Democràtica de Catalunya des de fa una vintena d'anys, en fa deu que és l'alcalde de Sant Feliu de Pallerols per CiU. Abans havia estat vuit anys regidor, tot i que amb algun parèntesi. Casas es manifesta un entusiasta dels temes socials. De fet, és el responsable de Benestar Social del Consell Comarcal de la Garrotxa. En aquesta entrevista analitza aspectes de futur del seu municipi, com ara el nou polígon industrial i la variant de la carretera C-63, l'antiga carretera de la vergonya.

–Vostès són el municipi més jove del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el que hi ha ingressat més tard. Com valora l'experiència?
–«Ha estat un clar segell de qualitat per al poble i confirma que va pagar la pena la feina que vam tenir per poder entrar a formar part d'aquest espai protegit.»
–Diuen que no tot són avantatges. Què en pensa?
–«És veritat que a vegades hi ha certs inconvenients com per exemple els informes vinculants a l'hora de fer algunes coses que allarguen els processos, però vull deixar clar que la balança s'inclina clarament cap a la realitat què és un benefici. Gràcies al fet de ser del parc natural, Sant Feliu té un altre nom.»
–Vostès van viure una intensa polèmica pel polígon industrial supramunicipal que havien de compartir amb les Planes d'Hostoles al sector de la Plana, a tocar de l'espai protegit. Com està el tema?
–«L'Ajuntament veu amb bons ulls la proposta del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, de fer aquest polígon a l'altre extrem del municipi, al sector de Llongafollia, cosa que comporta el trasllat d'uns vivers a la Plana. Ara bé, fa tres anys que demanem cita al conseller de Medi Ambient per tractar sobre uns informes de l'Agència Catalana de l'Aigua que no deixen tirar endavant el projecte. Ho hem reclamat tres vegades i no hem pogut ser atesos, i això m'indigna, no ho puc entendre.»
–I què hi diu l'ACA?
–«No saben quins són aquests problemes. Per això ens volem reunir amb el conseller de Medi Ambient.»
–El nou polígon manté el caràcter supramunicipal?
–«Crec que sí. El promou l'Institut Català del Sòl i serà per a tots dos pobles.»
–La variant de la C-63 és un tema històric. Com està ara?
–«És una infraestructura que s'ha de fer perquè és al pla de carreteres del govern, però entenc que hi ha necessitats més importants. Les variants d'Olot i de les Preses són més urgents.»
–Què les retarda?
–«Nosaltres hem fet una proposta alternativa a la de la Generalitat i ens n'han acceptat una part important. Els tècnics hi estan treballant i aviat arribarem a un acord i es podrà fer l'estudi informatiu del traçat i de l'impacte.»
–En què consisteix la proposta de l'Ajuntament?
–«A soterrar tot el tram que passa pel sector de la Salut. En canvi, el projecte inicial preveia un traçat en trinxera.»
–Sant Feliu de Pallerols és molt a la vora del nou túnel de Bracons de l'eix Vic-Olot. Com valora l'obertura d'aquesta infraestructura?
–«De forma molt positiva. El túnel ens ha obert moltes perspectives, sobretot per a les empreses.»
–Sovint han tingut problemes amb les telecomunicacions. Això fa molt que dura.
–«Sí, és la nostra assignatura pendent, i no pas per culpa nostra. No tenim una bona cobertura per a la telefonia mòbil, ni tampoc per a la televisió digital terrestre. Sabem que estem en una zona entre muntanyes, però el problema hauria d'estar resolt de fa temps. Fa temps que hi estem treballant, però les expectatives no són certament gaire bones. El pitjor de tot plegat és la manca d'informació que tenim.»
–El seu Ajuntament ha centrat molts esforços en els serveis socials durant els últims anys. Com ho valora?
–«De forma molt positiva, i no és només mèrit del nostre Ajuntament, sinó sobretot del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa, que funciona per necessitats i no pas per política. Abans els pobles ens podíem sentir desconnectats en aquest aspecte. Ara tenim els mateixos serveis que Olot.»
–I vostès han fet els deures?
–«Sí. Hem adequat Ca les Hermanes com a centre de dia i casal de la gent gran, i ara hem adquirit uns terrenys del costat per fer-hi, quan es pugui, un geriàtric que donarà servei a tota la vall d'Hostoles. A part, tenim la resta de serveis, com ara l'atenció domiciliària o, per esmentar només un altre exemple, el servei de cuina a domicili. És una de les coses de les quals em sento més orgullós.»
–Quin és l'ambient polític al consistori?
–«Ara haig de dir de molta col·laboració per part de l'oposició, i ho agraeixo públicament.»
–I la polèmica per la urbanització del pla de Bastons?
–«Reconec les molèsties que pateixen els veïns i el cost econòmic que han d'assumir, però és una obra necessària. Estem en un moment de moltes obres al poble, com ara l'escola bressol, el carrer Soler, etc., i els veïns viuen unes situacions que comporten un cert nerviosisme, però calen.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.