Infraestructures

El Parlament, unànime a favor del tercer rail a Portbou

Tots els partits de la cambra catalana, inclòs el PP, voten a favor d'una resolució d'ICV-EUiA, consensuada amb CiU, que demana també la potenciació de la zona logística del municipi

La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament va aprovar ahir al matí per unanimitat una resolució que demana a l'Estat la instal·lació del tercer rail en la línia de rodalies entre Figueres i Portbou per donar continuïtat a la utilització de l'ample europeu i facilitar el pas de trens de mercaderies per Portbou. La resolució, proposada per ICV-EUiA i que havia estat consensuada amb CiU, remarca també la necessitat de potenciar la zona logística de Portbou. El text va rebre el vot favorable de tots els grups presents a la comissió de Territori, en què hi ha representants de tots els partits de la cambra: CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA, el PP, C's i la CUP.

La resolució aprovada consta de cinc punts. A més de reclamar a l'Estat “la projecció, planificació i instal·lació” del tercer rail, també se li demana que presenti “en un termini de tres mesos un estudi que defineixi les accions, el calendari i les inversions necessàries per potenciar la zona logística de Portbou” i també que faci al llarg d'aquest any “una proposta d'incentius per fomentar el pas de mercaderies per Portbou com a via prioritària, i alliberar la via del TAV i el Pertús del trànsit de mercaderies”. Els altres dos punts fan referència a “requerir a Adif que mantingui l'activitat ferroviària a Portbou”, i a la recerca d'acords per “millorar la comunicació transfronterera a Portbou” i estudiar un possible augment de freqüències “en funció de la demanda existent i de la seva rendibilitat econòmica i social”.

Valoracions

El diputat gironí d'ICV, Marc Vidal, es va mostrar satisfet de la unanimitat aconseguida. “És molt important que no deixem morir la infraestructura que ja tenim a Portbou, en l'àmbit local, perquè aporta una activitat econòmica i llocs de treball, i en l'àmbit de país, perquè necessitem ser més eficients i competitius en el transport de mercaderies i de persones”, va afirmar.

Per la seva banda, el diputat de CiU Pere Vila va defensar que les esmenes del partit “milloren el text inicial”. Vila va demanar “celeritat” al govern estatal per dur a terme les actuacions i va recordar que el govern català ja va incloure la petició del tercer rail al document Agenda catalana pel corredor del Mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia