Medi ambient
Instal·len 20 boies ecològiques a la costa de Tarragona
Buscant turistes sota el mar
Quatre ajuntaments ja fan servir biòtops ecològics per a l'abalisament de platges, que atrauen flora i fauna
Amb un fons marí viu i ric es podrà promocionar el submarinisme
Instal·lar aquestes
noves 20 boiesha tingut un cost de
35.000 euros
Volia fer un gran escull submarí a la Costa Daurada enfonsant un vaixell que permetés regenerar la flora i la fauna d'aquest tram de fons marí, però el projecte de Miquel Rota, expert en aquariofília i pioner en el cultiu de roca viva, es va veure frustrat en no ser-li concedit el permís. Lluny de rendir-se, Rota va trobar en l'Ajuntament de Torredembarra i en l'empresa Repsol uns aliats perfectes per fer una prova pilot. Ell cultiva carbonat de calç i sabia que aquest material provinent de l'os del corall és idoni per fomentar la colonització de la vida marina. Si en lloc d'aguantar amb monoblocs de ciment les boies que marquen la zona de bany de les platges es feien servir biòtops construïts amb aquest material ecològic es donava un valor afegit a la funcionalitat original, ja que per disseny i material emprat aquests biòtops atreuen la flora i la fauna marina, formant un escull.
“Als biòtops ecològics instal·lats fa fos anys a Torredembarra ja s'hi estan fent musclos”, explicava ahir satisfet Rota. Amb el suport econòmic de l'empresa Repsol, la prova pilot queda superada i la idea originària s'està expandint per la costa de Tarragona, on enguany, a més de la pionera Torredembarra i d'Altafulla i l'Ametlla de Mar –que van instal·lar les primeres boies ecològiques l'any passat–, se suma a la iniciativa Salou, que submergirà quatre dels biòtops dissenyats per Rota amb el clar objectiu de “crear més vida de la que ja tenim a les nostres platges”. Ho deia ahir Pere Granados, l'alcalde de la capital de la Costa Daurada, que veu en aquesta iniciativa una manera de potenciar el fons marí per anar a buscar un turisme –el dels submarinistes– que ara com ara no té les platges tarragonines com a referent. No és l'únic que ho veu així. Els alcaldes de Torredembarra i Altafulla i el regidor de Medi Ambient de l'Ametlla de Mar també destacaven ahir en l'acte de presentació de la nova flota de 20 boies ecològiques que s'enfonsaran enguany el valor afegit que pot aportar una iniciativa que, només amb el retorn ecològic que té, ja quedaria justificada. De fet, el mateix expert en aquariofília i inventor del nou sistema d'abalisament de les platges, té clar que potenciant aquestes “cases per a peixos” a la Costa Daurada, aquesta serà molt més idònia per practicar submarinisme o snorkel que les aigües de la Costa Brava “perquè aquí hi fa més bon temps”.
Les característiques
Ara com ara, Torredembarra, amb 18 boies ecològiques submergides més les sis que s'afegiran enguany, encapçala el rànquing entre els municipis participants. Amb les d'enguany ja seran 46 les boies ecològiques que hi haurà el litoral català, totes concentrades a la costa tarragonina. Tenen diferents mides (les més gran pesen dues tones i fan gairebé dos metres d'altura) i en funció d'aquestes es troben en una fondària d'entre quatre i vuit metres. “Són més grans que les primeres per evitar que els moviments de sorra que provoquen els temporals de llevant les acabessin soterrant”, explica el promotor de la iniciativa. De fet, el disseny de les boies permet que els peixos també les utilitzin de refugi en cas de temporal, ja que la roca submarina que existeix és molt plana.