Només veïns de Setcases i Molló no pagaran per collir bolets
La resta de boletaires dels pobles del Ripollès pagaran un preu reduït
Els qui no són d'aquesta comarca hauran de tramitar l'obtenció d'un carnet d'un o dos dies
Els veïns empadronats als municipis ripollesos de Molló i Setcases, o els visitants que passin la nit en establiments d'aquests municipis, podran anar a collir bolets de manera gratuïta als boscos que són propietat de la Generalitat o béns comunals dels respectius ajuntaments. Per contra, els veïns de la resta de la comarca del Ripollès hauran de pagar, tot i que ho faran a un preu reduït. Aquestes són dues de les propostes que van sortir en la reunió de treball que hi va haver aquesta setmana a Ripoll, per definir els aspectes de la regulació de la pròxima temporada de bolets als boscos propietat de la Generalitat.
A part dels alcaldes de les dues localitats, també hi van ser presents representants de la direcció general del Medi Natural, adscrita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.
Segons es va acordar en la trobada d'aquest dimecres, la resta de visitants que no siguin de la comarca del Ripollès podran optar per adquirir un carnet d'un dia o de dos dies, i els boletaires que en recullin més de cinc quilos al dia tindran una tarifa especial en funció de la quantitat. També hi ha la proposta que els majors de
65 anys tinguin un dia gratuït a la setmana per anar a buscar bolets.
Carnets
Pel que fa als abonaments o carnets, es podran obtenir telemàticament a través d'un lloc web i també en ajuntaments, oficines de turisme o establiments turístics, i els agents que vigilin el territori tindran talonaris per vendre carnets sobre el terreny. La intenció és aprovar totes aquestes propostes a principi de juliol i s'ha convidat els propietaris privats a formar part de la prova pilot. També es va parlar de la creació de zones d'aparcament per tal d'ordenar l'accés als boscos.
El president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira, va insistir que “es tracta d'un projecte de gestió integral del territori, que no té un afany recaptador”. Rovira va indicar que “no es perseguirà ni sancionarà ningú”, i que l'objectiu és fer pedagogia i deixar clar que els diners es revertiran al territori en forma de neteja de boscos o recs.
D'altra banda, a Ribes de Freser, l'Ajuntament també ha decidit regular la collita de llenya als boscos comunals i treure'n un benefici que aplicarà a la gestió d'aquests espais forestals. En concret, el govern local ha decidit per ple el cobrament d'una taxa de 10 euros per a totes aquelles persones que vulguin fer llenya als boscos comunals. Hi ha posat, però, una condició, només ho podran fer els veïns censats. D'aquesta manera, mantindrà els boscos nets i els millorarà amb els ingressos.