Medi ambient

El Suprem analitzarà el pla de l'Ebre

El tribunal ha admès a tràmit el recurs contenciós de la PDE i Depana

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i l'organització ecologista Depana contra el pla hidrològic de l'Ebre. La PDE sosté que el document aprovat pel Consell de Ministres no compleix la instrucció de planificació hidrològica estatal, ni la llei d'aigües, a més d'incomplir les directives europees d'hàbitat, aigua i aus. “La lluita jurídica contra el pla hidrològic va endavant, ja s'està tramitant el recurs contenciós presentat al Suprem”, va explicar ahir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. En el recurs, la PDE i Depana reclamen tot l'expedient del pla de conca per poder formalitzar la demanda (fins ara no han tingut accés als dictàmens dels ministeris). Concretament, el pla hidrològic de l'Ebre fixa un cabal ambiental de 3.100 hectòmetres cúbics al tram final del riu, insuficient per aturar la regressió i la subsidència del delta de l'Ebre, segons els científics.

D'altra banda, la fiscalia de Lleida ha obert diligències informatives per determinar si hi ha irregularitats en el projecte del canal Segarra-Garrigues.

Piraguada reivindicativa

La PDE porta la lluita jurídica contra el pla hidrològic en paral·lel a la mobilització social. El diumenge 13 de juliol tindrà lloc la 14a Piraguada en Defensa de l'Ebre, un clàssic de la PDE, que enguany tindrà un caràcter més reivindicatiu. “Tenim la batalla contra el pla de conca, el Pacto Nacional del Agua i el futur PHN”, va assenyalar Tomàs. El descens en piragua per l'Ebre començarà a les deu del matí a Xerta, recorrerà 12 quilòmetres i arribarà a Tortosa cap a dos quarts de dues, on tindrà lloc un acte reivindicatiu sota la pintada contra el transvasament al mur del riu. Més d'un centenar de piragües participaran en l'acte, que forma part de la campanya europea Big Jump en defensa de la salut dels rius.

I a més de la lluita jurídica i la mobilització social, per la PDE és molt important la batalla a Europa per aturar el transvasament. En aquest sentit, en pocs dies formalitzarà la queixa a la Comissió Europea contra el pla hidrològic de l'Ebre. “El pla incompleix diverses normatives comunitàries i Europa té una legislació modèlica en temes mediambientals”, va dir Tomàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia