Fixen una tarifa única d'aigua en alta per a 37 pobles gironins
El Consorci de la Costa Brava tramet a l'ACA una proposta per al 2015 de 0,30 euros/m³ i un màxim per al 2017 de 0,34
Posa fi a la disparitat actual i en general suposa una rebaixa de preu
Després de dos anys –2012 i 2013– d'anàlisi i estudi i d'actualització del sistema de càlcul i dels pressupostos, el Consorci de la Costa Brava (CCB) ha tramès a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una proposta de tarifa única per a la venda d'aigua en alta de 0,30 euros/m³ per a l'any que ve i un màxim de 0,34 euros/m³ per al 2017 que s'aplicarà a 37 municipis gironins, entre els consorciats i d'altres que estan abastits per l'entitat, la majoria mitjançant mancomunitats. El nou model posarà fi a la disparitat actual –en alguns municipis les tarifes no s'actualitzen des del 1996– i en termes generals suposarà una rebaixa respecte al preu d'ara, sobretot a la Costa Brava Centre –de fins a 0,20 euros/m³–, i només comportarà un petit increment a la Costa Brava Nord –de 0,02 euros/m³.
La proposta, aprovada pel CCB fa uns dies –i pendent de l'aprovació definitiva del consell d'administració de l'ACA–, preveu que la nova tarifa única tingui una estructura binominal –una quota fixa i una quota variable– i una cadència d'aplicació de 0,30 euros/m³ en el primer any d'entrada en vigor (2015) i, depenent de les inversions concretes a fer, un escenari de 0,32 euros/m³ en el segon any (2016), i de 0,34 euros/m³, a partir del tercer any (2017).
El president del CCB, Carles Pàramo, deixa clar que es parla “d'un màxim suposant que es facin totes les inversions”, ja que ara l'entitat assumirà també les inversions de millora per mantenir la qualitat del servei que suposa dur l'aigua dels pantans als dipòsits municipals. I destaca el consens: “És una tarifa tan pactada que s'ha fet sota la tutela no només del consorci, sinó també d'interventors de Roses (Costa Brava Nord), Calonge (Costa Brava Centre) i Lloret (Costa Brava Sud).”
El Consorci de la Costa Brava es va plantejar fa uns anys modificar l'estructura bàsica de les tarifes amb l'objectiu d'unificar el model tarifari, adequar els ingressos reals a les despeses actuals del servei i generar partides concretes i objectivables, que permetin la continuïtat en la modernització de les instal·lacions. Pàramo explica que ara hi ha una “absoluta disparitat de criteris” i que en pobles de la Costa Brava Nord “des del 1996 que no es tocava res, aplicaven l'IPC i prou i, és clar, alguns paràmetres han quedat obsolets”. El president del CCB remarca la importància de tenir una tarifa única a tota la Costa Brava per “poder-ho veure globalment”.
A més, l'entitat assenyala que la nova tarifa no només homogeneïtza el preu, sinó que, a més, es basa en consums reals i en el cas de pobles amb consums molt concentrats en la punta estival permetrà dissenyar una estratègia de consum per aconseguir la millor relació cost-benefici. Pàramo avança que ara un dels nous objectius del CCB és “arribar a interconnectar tots els municipis de la Costa Brava, començant per Blanes, Lloret i Tossa amb la Costa Brava Centre a través de Vidreres”. I indica també un altre motiu per a la unificació: “Si en un poble en concret hi hagués un problema de mal funcionament, el mal nom i el desprestigi seria per a tota la Costa Brava.”
LA XIFRA
LA FRASE
LA DATA
Notícies de ...
- Calonge i Sant Antoni
- Blanes
- Roses
- Portbou
- Colera
- Llançà
- El Port de la Selva
- La Selva de Mar
- Cadaqués
- Palau-saverdera
- L'Escala
- Torroella de Montgrí i l'Estartit
- Ullà
- Pals
- Regencós
- Begur
- Palamós
- Palafrugell
- Mont-ras
- Vall-llobrega
- Castell-Platja d'Aro
- Sant Feliu de Guíxols
- Santa Cristina d'Aro
- Tossa de Mar
- Lloret de Mar
- Caldes de Malavella
- Llambilles
- Llagostera
- Riudellots de la Selva
- Campllong
- Pau
- Garriguella
- Vilajuïga
- Torrent