Infraestructures

L'alcalde de Torredembarra vol portar el cas del teatre al jutjat

Intentarà acabar les obres, després d'aclarir responsabilitats per l'estat d'abandonament en què es troba

La Generalitat reclama al consistori que li retorni 900.000 euros d'una subvenció

Havia d'estar acabat l'any 2009, però les obres del teatre auditori de Torredembarra es van aturar el 2010 per un increment dels costos, que s'enramaven cap als quatre milions d'euros. I a hores d'ara el que havia de ser el gran equipament que cobriria el dèficit de localitats teatrals al municipi està a mig fer i en un lamentable estat d'abandonament. El nou alcalde, Enric Grangel (PSC) –que ha agafat les regnes del consistori després del presumpte cas de corrupció que aquest estiu ha esquitxat l'equip liderat per Daniel Masagué (CiU), imputat per un presumpte delicte contra l'administració pública–, va visitar ahir l'equipament per denunciar-ne l'estat ruïnós i per alertar que estudia recórrer a la via civil o penal per dirimir responsabilitats.

Ple de runa i brutícia, cau “d'ocupes i de drogoaddictes”, i havent estat objecte de diversos robatoris de coure, de la instal·lació d'aire condicionat i dels llums que ja hi havia col·locats, l'estat del teatre “només s'explica des de la irracionalitat”, segons Grangel. El govern torrenc tapiarà ara l'edifici, després d'analitzar quin és el seu estat i de fer una valoració completa dels danys. La seva intenció és reprendre les obres convocant un concurs públic, per tal que una empresa privada pugui fer-se càrrec dels treballs i també de la seva explotació. Una intenció d'execució complicada, tenint en compte la situació econòmica a hores d'ara del consistori i que, segons les primeres estimacions, seria necessari un milió d'euros més per acabar les obres.

I encara hi ha un problema afegit: la Generalitat reclama ara al consistori que li retorni els prop de 900.000 euros que li havia concedit per poder posar en marxa el teatre. “A la caixa ens queden uns 270.000 euros, i haver de retornar aquesta subvenció és un problema afegit”, segons l'alcalde, que va explicar que intentaria “negociar” amb el govern català per no haver de fer el pagament: “La Generalitat també ens deu molts diners –va exclamar–, com ara les subvencions de dos anys per a les llars d'infants i els fons de cooperació.”

Des del 2008

El teatre auditori de Torredembarra es va començar a construir el 2008. Era un projecte de l'equip de govern socialista que va heretar el govern de Daniel Masagué. Va ser ell qui, el 2010, va decidir trencar els contractes amb l'empresa constructora, Transcornejo. El projecte estava pressupostat en 2,3 milions, però s'estima que hauria acabat costant uns quatre milions. “Al senyor [Daniel] Masagué no li agradava ni el projecte, ni el lloc, ni la idea, perquè era d'un equip de govern que no era el seu i va posar totes les traves; al final el va deixar abandonat i ni el va tapiar”, lamentava ahir Enric Grangel. Masagué “no va tenir mai la intenció de fer el projecte ben fet, i si no li agradava, el podia haver aturat des de bon començament, i no ho va fer”, va afegir l'exregidor d'Obres i Urbanisme de Torredembarra de l'any 2003, Ramon Ripoll, que ahir també va acompanyar l'alcalde en la seva visita al teatre auditori, juntament amb altres membres de l'equip actual.

El batlle va deixar anar la seva sospita que Masagué podria haver deixat abandonada l'obra per, posteriorment, recórrer a alguna altra empresa que la continués: “Si fos així, presentaria una querella; hem de trobar la responsabilitat de tot plegat i, quan ho sabem, anirem per la via civil i penal”, va dir.

LA FRASE

L'estat en què es troba actualment el teatre auditori només s'explica des de la irracionalitat
Enric Grangel
ALCALDE DE TORREDEMBARRA

LA XIFRA

4
milions d'euros
s'haurien invertit en les obres de l'equipament cultural, que es van aturar l'any 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.