Medi ambient

Comptadors de visitants al Parc Natural de la Garrotxa

L'ens vol saber el nombre exacte de persones que visiten l'espai protegit per gestionar-ne el flux i reduir la pressió sobre algunes reserves

De moment, n'hi ha un a la fageda d'en Jordà

La concentració de visitants en algunes de les principals reserves naturals de la zona volcànica de la Garrotxa s'ha convertit en un problema per la pressió humana excessiva que comporta sobre aquests entorns. El cas més paradigmàtic és el de la fageda d'en Jordà, un espai que, sobretot a la tardor, és visitat massivament.

Ara els tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa han instal·lat a la fageda un sistema per comptar el nombre de persones que visiten aquesta reserva. No és visible. Està enterrat en un punt de pas obligat i ha de servir per obtenir dades més ajustades a la realitat del nombre de visitants d'aquest indret.

Fins ara les dades eren orientatives i s'obtenien sobretot a partir de les consultes efectuades als centres d'informació del parc –can Passavent i l'aparcament de can Serra a la fageda de Santa Pau, i el parc Nou d'Olot– o estimativament per la presència de vehicles als aparcaments de la zona.

El director del Parc Natural de la Garrotxa, Xavier Puig, ha explicat que volen instal·lar comptadors als altres punts de la zona protegida on la pressió dels visitants també és molt elevada. Es tracta de les grederes del volcà Croscat i del volcà Santa Margarida, tot i que tot plegat s'ha d'acabar de concretar.

Els comptadors de visitants no s'han instal·lat únicament amb una finalitat estadística. L'objectiu principal és tenir dades concretes sobre el nombre de persones que visiten les reserves més populars de la zona volcànica de la Garrotxa per gestionar millor l'afluència de visitants. Es tracta que tinguin informació sobre els punts d'interès de la zona, que van molt més enllà dels típics, i així fomentar el repartiment dels visitants i baixar la pressió als punts més sol·licitats.

De fet, el projecte de parc dels volcans que promou el volcà Montsacopa d'Olot com un dels principals atractius pot ajudar a aquesta descongestió humana de la fageda d'en Jordà i dels volcans Croscat i Santa Margarida.

Molts ajuntaments amb territori dins del Parc Natural de la Garrotxa també promocionen els respectius atractius volcànics. Per posar només alguns exemples, el de Sant Joan les Fonts ofereix visites a les colades basàltiques del municipi; Castellfollit de la Roca promou itineraris per la zona de la cinglera, i Olot i les Preses promocionen el parc del Bosc de Tosca.

LES XIFRES

40
volcans
i una vintena de colades de lava hi ha catalogats a la comarca de la Garrotxa.
11
municipis
dels 21 garrotxins tenen territori dins de l'espai protegit del Parc Natural de la Garrotxa.
1
comptador
de visitants hi ha instal·lat actualment al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.