Medi ambient

Alliberen nou voltors negres amb GPS a Boumort

La reintroducció d'aquesta au en perill d'extinció té una taxa de supervivència alta, d'un 60%

El Pirineu català és l'única regió europea on nidifiquen les quatre espècies de voltors continentals: el trencalòs, el voltor negre, l'aufrany i el voltor comú.

El negre és el rapinyaire més gros d'Europa i a Catalunya està en perill d'extinció. Nou d'aquestes aus van ser ahir marcades amb una anella i una coloració al plomatge. L'acció forma part del programa de recuperació de l'espècie que porta a terme el Departament d'Agricultura a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Les aus procedeixen de centres d'aclimatació d'Alinyà (Alt Urgell) i Boumort.

Durant vuit mesos, han estat alimentades amb les mínimes molèsties i escassa interacció amb els cuidadors. Són animals molt tímids, que mengen carronya de mida mitjana i petita, com ara conills i despulles de cadàvers. Abans de ser alliberades, han pogut veure d'altres voltors en llibertat, que van a menjar als voltants de les instal·lacions d'aclimatació, per tal d'afavorir-ne l'assentament a Boumort. Els tècnics del departament els van col·locar també ahir un dispositiu via satèl·lit GPS, per tal de poder fer-ne un seguiment diari un cop en llibertat.

Tres polls nous

Actualment, la colònia de voltor negre al Prepirineu de Lleida està formada per 28 exemplars nascuts o alliberats en el marc del programa. Se'ls han afegit quatre o cinc exemplars més i, comptant els tres pollets nascuts aquest any, tindria uns trenta individus. La taxa de supervivència a la zona de Boumort és del 60%, mentre que a d'altres zones no arriba al 40%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.