Administracions

JOSEP GUIOLÀ

ALCALDE DE SANT CLIMENT SESCEBES (CIU)

“Volem un centre termal a l'aire lliure”

“Volem incidir en la mobilitat; som un poble petit però hem de pacificar el trànsit”

“Durant un temps semblava que era el ‘modus vivendi', però fa anys que no és una font d'ingressos important”

Tercer cop candidat
Josep Guiolà confirma que es tornarà a presentar a la reelecció. Va arribar a l'alcaldia el 2007 i aquests anys en el càrrec ha hagut de viure els focs, un dels moments més greus, tot i que Sant Climent va ser menys afectat que d'altres.
Quin balanç fa d'aquest mandat de crisi?
En general dins aquesta falta d'inversions per part d'organismes de més amunt, ens n'hem sortit mitjanament bé. És evident que podíem haver fet més, però la satisfacció és d'un 60% o un 70% .
Quins projectes destacaria?
El tema de riera d'Anyet el teníem bastant entre cella i cella, perquè representa una riera amb certa brutícia. Hem arribat a un acord amb l'ACA, després del que hi hem tingut, i hem pogut fer aquest any una neteja important de tot el tram urbà que ens interessava molt. Ha costat que ens ho deixessin fer. El que demanem a l'ACA és poder fer un manteniment anual, en comptes de passar vuit anys sense poder actuar, com ha passat.
Hi ha reformes que no han pogut tirar endavant per falta de diners?
Volíem convertir l'edifici de la rectoria en una llar d'infants, un punt jove i una sala d'ús social. Havíem començat amb subvencions del pla Zapatero, i amb un conveni amb els militars. La proposta era que el Ministeri participava en les obres i es garantia el 50% d'ocupació de places a la llar d'infants. Passa que quan la proposta va arribar a Madrid un any després de l'entrada del govern Rajoy, es va desestimar. Hem hagut de deixar-ho estar. Una base com la de Sant Climent ha de disposar de llar d'infants. El que fèiem era un conveni innovador. Els militars portaven la mainada a la llar del poble, nosaltres n'assumíem el manteniment i ells hi posaven una quantitat l'any.
Com ha afectat la pèrdua d'efectius a la base els últims anys?
Durant temps semblava que el modus vivendi de Sant Climent era la base, però fa anys que no és una font d'ingressos important. De fet, des que es va acabar fer la mili. A Sant Climent podem viure d'altres coses. Potenciem el que tenim.
Hi ha hagut algun episodi en què algun militar ha arrencat una estelada recentment...
Sí, però amb la base segueix havent-hi relacions cordials. No han posat impediments per part de comandaments i ells coneixen la meva opinió. Tenim estelades a l'entrada del poble; qui les ha arrencat no està lligat amb el tema militar. No ha suposat un problema, això.
Aposteu fort per la qüestió de vila termal. Com està el projecte?
Ens ha castigat molt la crisi i no hem trobat uns inversions que ens puguin tirar endavant el centre termal a la font pudosa. Treballem amb la UdG per aconseguir un projecte viable amb unes basses a l'aire lliure amb dutxes i serveis que suposés una inversió relativament assumible pera l'Ajuntament, tot i que la idea és que es pogués explotar amb un sistema publicoprivat. Ens fixem en Dorres, a la Cerdanya, al costat de Puigcerdà, on tenen un espai a l'aire lliure amb vestidors, dutxes i unes basses amb desnivells. És obert gairebé tot l'any, ja que encara que sigui hivern es pot fer servir perquè l'aigua és calenta.
També han apostat pel consorci dels Aspres. Quin objectiu té?
Està relacionat amb el fet que la base militar no es gran boom a Sant Climent. Els Aspres s'han creat per promocionar aquest paisatge megalític, cultural, del vi, de l'oliva. Tot això poder donar-li rellevància i importància. L'objectui és crear turisme.
Què li queda per fer?
A banda de la llar d'infants, la riera i la font pudosa, tenim cases en ruïna i estem treballant per rehabilitar-les i que no presentin un perill per a les persones. També volem un estudi de mobilitat. Tot i que som un poble petit, els cotxes se'ns mengen a les persones. Crearem àrees d'aparcament i incidirem on puguem en el trànsit. Convé que ens adonem que el cotxe és una eina però que hem de pacificar el trànsit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.