Serveis

Fer la xarxa d'aigua nova a Vidreres valdria 3,9 milions

L'Ajuntament valora aquesta opció com la més viable i treballa amb Caldes i Llagostera per demanar a l'ACA que intervingui l'empresa

El consistori ha facturat a Rec Madral 46.456 euros

Fer una canonada nova per al subministrament d'aigua a les urbanitzacions de Vidreres costaria 3,9 milions d'euros, segons els estudis tècnics del Consell Comarcal de la Selva i de l'Ajuntament de Vidreres. El consistori valora la possibilitat de fer una xarxa d'aigua nova atesa la dificultat que podria representar l'expropiació de la xarxa, que actualment és de les empreses Rec Madral i Riera de Cabanyes.

La comissió de l'aigua, aprovada pel ple recentment, es va constituir dimarts, i es van donar a conèixer algunes alternatives a la situació actual de gestió privada de l'aigua, que no satisfà els usuaris –que cada any conviuen amb talls i mala qualitat de l'aigua– ni l'Ajuntament.

Fer la xarxa nova implicaria també connectar-se amb el Consorci Costa Brava, i de moment és l'opció que es considera més viable tot i l'elevat cost econòmic. Actualment l'Ajuntament té una assignació de 3.330 m³ d'aigua per dia del Consorci Costa Brava i també s'abasteix dels pous municipals, cosa que es continuaria fent.

Dues alternatives més que es van plantejar en la primera reunió de la comissió de l'aigua es consideren menys viables i quedarien en un segon pla, inicialment, segons va explicar el regidor responsable de l'aigua, Francesc Baltrons. Una pràcticament està del tot descartada, ja que implicaria portar aigua de la dessalinitzadora de Blanes, però la inversió necessària, segons l'Ajuntament de Vidreres, seria de gairebé 13 milions d'euros (molt més car que fer la xarxa nova), i a més, actualment la dessalinitzadora només funciona durant un mes, a l'estiu.

L'altra alternativa seria l'expropiació de la xarxa d'aigua, que actualment és propietat de l'empresa que gestiona el servei. L'Ajuntament ja ha enviat la informació necessària als ajuntaments de Caldes i Llagostera, i s'hi han mantingut reunions, amb la finalitat que demanin conjuntament a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que intervingui a la xarxa. A la pràctica, implicaria que l'ACA assumís el control de Rec Madral en el subministrament al municipi de Vidreres. De fet, el ple de Vidreres ja va aprovar una moció fa un mes en aquest sentit.

LA DATA

10.02.15
És el primer
dia que es va reunir la comissió de l'aigua, que va ser aprovada pel ple.

Els fan pagar l'aigua un 277% més cara

L'Ajuntament de Vidreres va arribar a un acord amb els ajuntaments de Caldes i Lloret perquè els subministressin aigua per garantir que no hi hauria més talls en el subministrament a les urbanitzacions. El conveni en principi era fins a final d'any, però es va prorrogar fins al març. Aquesta solució, que l'Ajuntament sempre va considerar d'urgència, implicava que el consistori vidrerenc –que havia de pagar l'aigua subministrada pels municipis veïns– també la cobraria a Rec Madral i Riera de Cabanyes. Les factures que ha passat de moment l'Ajuntament a les empreses gestores pugen a 46.456 euros, i corresponen al subministrament dels mesos d'agost, setembre i octubre de l'any passat. L'empresa, segons fonts municipals, només n'ha pagat una part, ja que al·lega que els imports estan “totalment injustificats i constitueixen un autèntic abús”. En concret, el recurs exposa que 26 municipis de la demarcació de Girona paguen per l'aigua subministrada pel Consorci Costa Brava un preu de 0,30 €/m³, mentre que l'Ajuntament de Caldes, a través del concessionari Prodaisa, “ja ha cobrat a l'Ajuntament de Vidreres un preu mitjà de 0,8315 €/m³, o el que és el mateix, un increment insòlit del 277,16% per m³”. Rec Madral i Riera de Cabanyes conclouen que haurien de fer repercutir aquest cost desmesurat en els usuaris als quals presten servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.