L'acord pel canal Segarra-Garrigues amb la UE irrita els pagesos lleidatans
La tensió entre els propietaris que podran regar i els que no acaba amb bufetades a Alfés
El govern ha desactivat l'amenaça d'un sever càstig econòmic per part de Brussel·les contra la falta de protecció de les aus de secà a Lleida. Però ha incrementat encara més la frustració entre els pagesos que havien dipositat les seves esperances en els nous regs del canal Segarra-Garrigues, retallats ara en 1.500 hectàrees més.
Aquesta última retallada ha provocat situacions molt tenses al municipi d'Alfés, on ja s'han fet les concentracions parcel·làries per treure un rendiment agrícola més gran del canal. Alguns pagesos s'han quedat unes terres que ara resultaran afectades per les noves àrees ZEPA, mentre que les seves antigues parcel·les estan en mans d'altres pagesos que sí que podran regar plenament. Això està provocant enfrontaments entre pagesos, alguns dels quals fins i tot han arribat als tribunals. Dos pagesos van haver de ser separats en una discussió sobre les ZEPA que va estar apunt d'acabar amb bufetades, i en una altre episodi un regant va trencar la camisa d'un altre. L'alcaldessa d'Alfés, Ann Gyles, ha reconegut, en declaracions publicades divendres al diari La Mañana, que la situació està creant una gran crispació al municipi, i reclama que s'aclareixi amb urgència quin tipus de gestió podran fer els agricultors afectats per les ZEPA i que rebin compensacions econòmiques els qui no puguin fer el pas a regadiu.
«Els incidents d'Alfés són una anècdota, i fer primer les concentracions parcel·làries i després declarar-les ZEPA és un animalada com tantes que s'han fet», diu el responsable d'aigua d'Unió de Pagesos. Aquest sindicat ha convocat els regants a una tractorada que tindrà lloc aquest dilluns a Tàrrega. «És una barbaritat que al final d'aquest procés dos terceres parts del canal siguin zones ZEPA i el govern canti ara victòria perquè la UE hi està d'acord», diu Domènech. El canal està pensat per regar un territori de 70.000 hectàrees repartit en sis comarques, però 42.000 s'han declarat àrea ZEPA. «Això havia de ser la gran regió de producció agrícola del sud d'Europa i el futur per als pagesos joves del país, que som la veritable espècie amenaçada», lamenta Domènech.
La UE accepta ara el reg a les ZEPA
Un cop ha donat per bona l'ampliació de zones ZEPA que ha fet la Generalitat aquest mes de setembre, la Comissió Europea s'ha afanyat a intentar tranquil·litzar els ànims. En un comunicat emès la setmana passada, l'oficina de la Comissió Europea a Barcelona afirma ara que les àrees declarades ZEPA no són incompatibles amb el reg, sinó que, a través dels plans de gestió que ja preveia la Generalitat per a cada ZEPA, es podran contemplar alguns tipus de reg sempre que no afectin la supervivència de les aus en perill d'extinció.
Ara aquests plans de gestió són l'últim capítol per resoldre el trencaclosques del canal. La Unió de Pagesos proposa la pràctica del reg «a parcel·la completa», que permet combinar els cultius de secà i els de regadiu en una mateixa parcel·la, de manera que les aus protegides sempre tindrien un espai de secà, necessari per a criar i reproduir-se, i el pagès podria alhora treure rendiment d'un regadiu ple en part raonable de la seva parcel·la.