JOSEP PI

ALCALDE DE LA PERA (GIP)

«Cal un acord urbanístic a Pedrinyà que eviti un enfrontament judicial»

L'alcalde de la Pera valora els projectes actuals i de futur, la polèmica de la C-66 i el conflicte sobre la construcció d'una urbanització

El municipi té un punt turístic de referència al país.
–«Sí, Dalí va deixar un bon llegat a Púbol. Hi ha la Casa-Museu Castell Gala Dalí i hi ha la Gala enterrada. A Pedrinyà, l'altre nucli de població, hi ha l'església romànica dedicada a sant Andreu. I al punt més alt i al bell mig del nucli de la Pera hi tenim l'església de Sant Isidor. Però vaja, el referent actual del municipi és el patrimoni de Dalí, que ens porta uns 100.000 visitants l'any.»
–Això comporta molt de trànsit en una carretera molt estreta.
–«És cert que dóna molt de moviment a la zona. Més de grups que no pas particulars. El poble és estret i els autocars passen molt just. Si s'ajunten dos autocars cara a cara, un ha de fer marxa enrere. Al pic de l'estiu hi poden circular uns vint autocars al dia.»
–La solució?
–«Amb la construcció de la C-66 al pas per la Pera intentarem que el projecte estableixi que l'accés a Púbol sigui des de la carretera per la zona de la gasolinera, i que no passi per dins del municipi. Que Púbol tingui el seu propi accés. S'havia parlat d'una entrada per Parlavà, però creiem que no era correcte.»
–Quina és la vostra posició respecte a la C-66 o mal anomenada variant de la Bisbal?
–«En totes dues versions hi ha persones afectades. Per tant, hi ha un enfrontament perquè cadascú defensa els seus interessos. Ara a exposició només hi ha quedat l'opció nord, i a nosaltres ens passa per darrere les naus de la zona industrial. Tinc entès que els afectats presentaran al·legacions. Des de l'Ajuntament ens hem decantat per la nord, però personalment no em defineixo. És per això que a la votació del ple em vaig abstenir perquè no veia clar els avantatges i els inconvenients. La votació va ser personal.»
–Aquí es compleix la màxima que als ajuntaments hi governen les persones, i no els partits.
–«Al municipi hi som el Grup Independent de la Pera (GiP), CiU i ICV, però fins ara les sigles polítiques no han actuat. Des del 1979 hi havia llista única de CiU, fins al 2007. El fet que plegués l'alcalde anterior va provocar que sortissin tres llistes.»
–Què hi ha previst fer amb la dotació econòmica del pla de Zapatero?
–«Amb els 75.000 euros que ens van tocar s'està urbanitzant la zona que hi ha davant de l'escola. L'equipament es va inaugurar per Setmana Santa i quedava per fer l'adequació de la part de davant de l'escola, una zona on Educació no entra. El projecte puja a uns 150.000 euros i la Diputació ens ha ajudat amb 40.000 euros.»
–I la nova escola?
–«Els mestres i els nanos estan encantats. El projecte de l'escola es va desencallar després de molts anys d'espera el març del 2008, i es va acabar el febrer del 2009. Fa uns anys vam estar a punt de tancar per falta d'alumnes, i ara hi tenim 43 alumnes, quatre professors amb plaça fixa i altres professors que compartim amb altres municipis. L'equipament està preparat per aplegar uns 100 alumnes.»
–I què en faran, de l'antiga escola?
–«Encara ho estem estudiant. O hi col·locarem les oficines de l'Ajuntament o un local social. És molt més probable que hi acabem fent el local social.»
–També s'ha desencallat el projecte de canalització a Riuràs.
–«Sí, finalment s'ha aconseguit desencallar i fer els desaigües i el clavegueram a Riuràs, en una dotzena de cases que hi ha cap a Flaçà. Estàvem pendents de la construcció d'una depuradora, a la qual l'ACA ja ha donat el vistiplau. Està pendent de començar l'obra i el 2010 entrarà en funcionament.»
–En quin punt es troben en el conflicte urbanístic a Pedrinyà?
–«Hi estem buscant una solució per evitar que es tiri endavant una urbanització. De moment no ens en sortim. El 1983 es va declarar zona urbanitzable, la típica urbanització separada del poble amb zona de bosc. Havia estat parada durant vint anys i el 2003 els propietaris i promotors van voler-la tirar endavant, i hi va haver un moviment popular contra la seva construcció. Cal una ordenació urbanística, que el poble creixi de dins a fora, no separat del municipi.»
–La redacció del POUM està encallada per això.
–«Sí, ja l'havíem iniciat fa dos anys i l'hem hagut de deixat al calaix pel conflicte a Pedrinyà. Si no hi hagués hagut la crisi, segur que hauria tirat endavant. Aquesta tardor cal desencallar-lo. L'Ajuntament hi està en contra, i no volem tirar pel tros, volem negociar. Abans de l'enfrontament volem arribar a un acord, i no haver de recórrer als tribunals.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.