La Molina recuperarà el camí de les Aigües
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ratifica una sentència que obliga l'Ajuntament d'Alp a restablir la legalitat urbanística al paratge
Es manté obert el procés penal
Els propietaris del paratge del camí de les Aigües de la Molina en litigi durant els últims anys l'hauran de deixar tal com estava abans dels moviments de terres i de la tala indiscriminada d'una massa forestal catalogada com a tal en una zona no urbanitzable de protecció especial. Si no, l'Ajuntament d'Alp en serà el responsable subsidiari. I no només es tracta de plantar arbres, sinó de retirar els 83.000 metres cúbics de runa que s'hi ha anat abocant, de dur-la a un abocador autoritzat i de restituir-hi un bosc protegit.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat ferma una sentència del jutjat contenciós número 1 de Girona en aquest mateix sentit. Aquesta sentència deixa clar que l'Ajuntament no ho va fer bé no obrint un expedient de protecció de la legalitat urbanística per determinar, en el primer moment, si hi havia una infracció administrativa, i que havia d'haver conclòs que aquesta infracció es produïa a partir dels mateixos informes tècnics redactats pels tècnics municipals, i havia d'haver actuat. La denúncia al tribunal contenciós de Girona va ser promoguda per la plataforma Salvem la Molina, que també va presentar una querella criminal al jutjat de Puigcerdà, per demanar que s'assumeixin les responsabilitats que es deriven de tot aquest procés, contra l'exalcalde d'Alp Cosme Ruaix i l'exregidor d'Urbanisme Francesc Rossell, que ja al seu moment van al·legar que es tracta de fets anteriors a quan ells tenien responsabilitats a l'Ajuntament i que, en tot cas, ja havien prescrit. El lletrat de la plataforma, Pablo Feu, en canvi, recorda que com que es tracta d'un sòl no urbanitzable i de protecció especial els fets no prescriuen.
Pel mig de tot el procés, hi havia hagut requeriments de la direcció general d'Urbanisme i l'ordre d'executar aquesta restitució, tot i que no deia com s'havia de fer.
Des del primer moment, la plataforma ha denunciat la passivitat de l'Ajuntament, el fet que hagi minimitzat una agressió negant que es faci en terreny no urbanitzable, que hagi volgut traslladar artificiosament els fets a quan la finca era sòl urbà –al·legant que es tractava d'un antic abocador–, que hagi jugat amb els terminis de prescripció, que hagi construït una teoria que segons l'ens és falsa, i que hagi desatès requeriments del director general d'Urbanisme. I sempre ha remarcat que fins i tot hi ha hagut l'intent en el POUM de legalitzar les irregularitats amb una urbanització i un camp de futbol. El pla territorial de l'Alt Pirineu i el pla director qualifiquen la finca de les Aigües de protecció especial. Urbanisme va aturar el POUM.
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va dir ahir que acaten la sentència, però que és l'Ajuntament d'Alp qui ha d'aplicar-la o fer-la aplicar. L'alcalde, Ramon Moliner, va remarcar que acataven la sentència, però va matisar que només els obliga a obrir l'expedient de restitució de la legalitat i fer-lo complir. La plataforma Salvem la Molina va remarcar que amb la sentència queda demostrada l'existència de responsabilitats de l'Ajuntament pel fet d'haver encobert un fet molt greu en connivència amb Urbanisme de Girona.