El 22% dels municipis no tenen pla per adaptar l'enllumenat a la nova llei

Quaranta ajuntaments de la demarcació han incomplert el termini de la llei de contaminació lumínica

Mentre la gran majoria de municipis de la demarcació encara treballen per adaptar l'enllumenat públic a la normativa, el Departament de Medi Ambient ha passat revista del nombre de consistoris que han presentat dins del termini legal el pla municipal d'adequació de la il·luminació exterior. Aquest document s'havia de remetre obligatòriament a la Generalitat abans del 31 d'agost per tal de fer-hi constar les diferents inversions que cada municipi necessita per tal que tots els seus fanals s'adaptin als preceptes de la llei de contaminació lumínica del 2001 i al reglament que la concreta, aprovat l'any 2005. Un cop esgotat el termini, però, Medi Ambient ha detectat que encara hi ha quaranta ajuntaments de la demarcació de Tarragona que, tot i que sí que han fet alguna actuació de millora, no han fet arribar el document de manera oficial a la Generalitat.

Comarques pioneres

En total, al departament actualment consten 143 consistoris (un 78% del total de la demarcació) que sí que han fet els deures i han tramitat a Medi Ambient el pla preceptiu. Les comarques que han aconseguit treure millor nota en aquesta part de l'examen són l'Alt camp, la Conca de Barberà, el Montsià i el Priorat, on el 100% dels municipis ja han completat de manera correcta aquest tràmit. La comarca del Priorat, de fet, va ser una de les primeres a tot Catalunya de posar-se al dia en l'àmbit de la contaminació lumínica i, a través del consell comarcal, va posar en marxa els vint-i-tres plans municipals que es requerien.

A l'altra banda de la balança es troba la comarca de la Terra Alta, on, segons dades de Medi Ambient, cap Ajuntament no ha presentat encara de manera oficial el seu pla d'adequació. En aquest cas, el consell comarcal no ha pogut prendre la iniciativa, tot i que sí que hi ha alguns municipis, com ara Gandesa, que sí que han començat a executar millores als fanals exteriors.

La segona pitjor comarca en aquest àmbit és el Baix Camp, on un 61% dels municipis encara no han presentat el pla. Una de les ciutats que s'ha endarrerit és Reus, que, tot i haver executat diverses millores de l'enllumenat en els darrers anys (enguany inverteix gairebé 1,8 milions en aquest àmbit), no ha pogut entregar el pla a temps ja que s'ha alentit la seva elaboració per la voluntat de dissenyar-lo de manera «transversal» i consensuar-lo entre les diferents àrees afectades, segons van explicar ahir fonts municipals.

Al Baix Penedès també falten els plans de ciutats com ara Calafell i Cunit.

MUNICIPIS ADAPTATS

Alt Camp
100% dels 23 ajuntaments
Baix Camp
39% (11 dels 28 ajuntaments)
Baix Ebre
93% (13 dels 14 ajuntaments)
Baix Penedès
43% (6 dels 14 ajuntaments)
Conca de Barberà
100% dels 22 ajuntaments
Montsià
100% dels 12 ajuntaments
Priorat
100% dels 23 ajuntaments
Ribera d'Ebre
93% (13 dels 14 ajuntaments)
Tarragonès
95% (20 dels 21 ajuntaments)
Terra Alta
0% (cap dels 12 ajuntaments)

Reglament polèmic

La contaminació lumínica és l'excés d'emissió de llum a l'espai públic, i per lluitar contra ella el reglament prohibeix l'ús de fanals al carrer que emetin llum per sobre de la línia de l'horitzó. El reglament aprovat per la Generalitat també prohibeix l'ús de bombetes de vapor de mercuri, que són perjudicials per als insectes nocturns. Tot i que el reglament preveu sancions, de moment el departament es limitarà a requerir als consistoris que s'han endarrerit en el tràmit que enviïn el pla.

Aquest nou marc normatiu no està exempt tampoc de polèmica. L'associació Cel Fosc va recórrer contra el document a la Generalitat, i el TSJC va resoldre finalment declarar-lo nul. Com que el govern català va recórrer contra la decisió del jutge, finalment els preceptes de la normativa continuen sent vàlids i l'executiu els continua aplicant, a l'expectativa, però, d'una sentència ferma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.