Medi ambient

Creen dos parcs pioners de biòtops submarins a la costa del Tarragonès

Torredembarra i Altafulla encapçalen el projecte després de l'èxit de les boies ecològiques

Esperen atreure turisme interessat en submarinisme

El projecte de boies ecològiques a la costa de la demarcació de Tarragona, impulsat per diversos ajuntaments i Repsol des del 2012, creix amb un pas de gegant aquest estiu. Els ajuntaments de Torredembarra i Altafulla, que van liderar la iniciativa d'instal·lar objectes d'abalisament que servissin també com a biòtops o refugis per a fauna i flora marina, van instal·lar ahir els elements necessaris per a la creació de dos parcs submarins, un a cada població, que han de servir tant per ajudar a la regeneració del fons marí com per atreure turisme.

En concret, davant de la costa de Torredembarra i Altafulla es van instal·lar ahir cinc nous biòtops, similars als que ja es fan servir a cinc municipis costaners de la demarcació des de fa tres anys dins del sistema d'abalisament que serveix per marcar les zones de bany. “L'any passat vam detectar que hi havia gent que s'apropava a les boies expressament per veure els biòtopos”, va explicar Miquel Rota, biòleg impulsor del projecte. Com a resposta, s'ha decidit instal·lar i senyalitzar aquests parcs, que seran de lliure accés i on està prevista l'organització de tallers i visites, a més d'un estudi científic sobre la seva evolució.

“És la reconstrucció d'un oasi i és cert que pot atreure nous visitants”, va detallar l'alcalde en funcions d'Altafulla, Fèlix Alonso. El parc de biòtops de la localitat s'ha instal·lat a l'extrem sud de la platja, mentre que el de Torredembarra s'ha instal·lat aprofitant la barrera de posidònia existent a tocar del monument Alfa i Omega, davant del barri de Baix a Mar. Cada parc ocupa un espai d'uns 200 metres. “És una iniciativa única al món”, va celebrar l'alcalde en funcions de Torredembarra, Enric Grangel. El municipi, de fet, va ser el primer a instal·lar les boies ecològiques i espera comptar aviat amb un biòtop de grans dimensions, amb 18 metres d'alçada.

Més boies

Ahir també es van instal·lar les onze noves boies ecològiques que s'han afegit al projecte enguany, que ja en suma un total de 57 entre les costes de Torredembarra, Altafulla, l'Ametlla de Mar, Salou i Tarragona. Cada biòtop se situa a una profunditat d'entre sis i cinc metres i mig, i es troba colonitzat per les primeres espècies vint-i-quatre hores després de la seva instal·lació. Els biòtops estan fets de carbonat de calci, el material que forma l'esquelet del corall, i en el cas de les boies d'abalisament, substitueixen els blocs de formigó que es fan servir a d'altres punts del litoral com a base. Els biòtops són visibles amb la pràctica de la immersió lleugera i del submarinisme.

LA XIFRA

67
biòtops
en total hi ha ara instal·lats a la costa tarragonina. 57 a boies i deu als parcs de Torredembarra i Altafulla.

LA FRASE

Tornem al mar el que és del mar. Aquest projecte permet que la vida del mar s'enriqueixi
Miquel Rota
Creador dels biòtops artificials

LA DATA

2012
Va ser l'any
que va arrencar el projecte a Torredembarra amb les primeres boies amb biòtops a la base.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.