L'autorització per fer suc de la fruita d'os satisfà Afrucat
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) celebra la decisió del Ministeri d'Agricultura d'autoritzar la transformació de la fruita d'os en suc per a beneficència i la qualifica de mesura “psicològica”. El ministeri va anunciar ahir l'establiment d'una partida de diners per assumir el cost de transformar en suc préssecs i nectarines retirats del mercat. Aquesta transformació preveu el pagament en espècie i assegura al productor 26,9 cèntims per quilo, “mentre que altres alternatives de retirada se situarien a la meitat”. La quantitat màxima autoritzada s'ha fixat en 20.000 tones, que seran finançades amb els programes operatius de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses.
Les retirades a distribució gratuïta es financen al 100% amb uns imports de 26,9 cèntims d'euro al quilo en el cas del préssec i la nectarina i de 43,13 cèntims al quilo en el del préssec pla. El període per a la transformació inclou juliol i agost i començarà la setmana que ve. El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha assegurat que és un moment “en què el mercat és fluid i no hi ha acumulació d'estocs, per la qual cosa la mitjana servirà com a mecanisme de regulació del mercat”. Així mateix, Simon pensa que la mesura “no serà necessària en breu”.