Medi ambient

S'acaba el finançament per a la lluita contra la mosca negra

El Copate no pot continuar els tractaments per falta de pressupost

Les queixes per les molèsties que provoquen les picades d'aquest insecte van en augment a la zona

El tractament que dilluns va fer el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) per controlar la plaga de la mosca negra al riu Ebre podria ser l'últim que apliquen aquesta temporada. Fonts de l'organisme assenyalen que el pressupost que han rebut de la Generalitat ha estat molt inferior al dels anys anteriors, i a hores d'ara asseguren que ja no disposen de més recursos per continuar els treballs. El seu president, Joan Castor Gonell, explica que confiaven que rebrien 900.000 euros per fer el control tant de la mosca negra als rius Ebre i Segre com dels mosquits al Delta, “però a l'hora de la veritat hi van incloure els tractaments de salubritat que s'apliquen al riu Ter, amb la qual cosa els diners que hem rebut a les Terres de l'Ebre ha quedat per baix dels 700.000 euros”. Una xifra que, segons diu, no cobreix el cost del dispositiu de les actuacions previstes inicialment, i que té, a més, l'handicap que “cal descomptar-ne l'IVA del producte biològic que s'utilitza”, remarca Castor.

Els contactes per mirar de buscar una solució no han fructificat. Des del Copate van demanar una reunió amb el Departament de Salut, que inicialment estava prevista per mitjan juny. No obstant això, va ser desconvocada i encara no han fixat una nova data, explica el president del consorci.

En els anys anteriors, el Copate (a través de l'ara extingida figura del Code) havia arribat a fer set tractaments cada temporada; enguany només s'ha repetit tres vegades, i a més van arribar amb retard. El primer es va dur a terme el 3 de juny, més d'un mes després del que era habitual. Una de les explicacions va ser la crescuda del riu de manera sostinguda durant la primavera –fet que va retardar el creixement de macròfits, hàbitat ideal per a les larves de la mosca–, però també hi va intervindre directament, revela Castor, el retard del govern en l'aprovació de la partida pressupostària.

Amb aquest escenari damunt la taula, el president del Copate no pot garantir que hi haja més tractaments: “Com a molt en podrem arribar a fer un quart, però segur que serà l'últim”, diu.

Mentrestant, les poblacions més pròximes al riu es mostren molestes per la situació. Benifallet és una de les que pateixen de manera directa l'atac d'aquest insecte. La seua alcaldessa, Mercè Pedret, es mostra indignada per la situació perquè assegura que cada vegada va a pitjor: “Estem tenint moltes picades, i estan provocant alguns casos d'al·lèrgies.” Pedret explica que es posa com a prioritat en la seua tasca al consistori reunir-se “amb els departaments de Medi Ambient i Salut, perquè aquesta situació s'està convertint en insostenible”.

LA FRASE

Com a molt aquesta campanya podrem fer un quart tractament, però serà l'últim, segur
Joan Castor Gonell
president del copate

No tots els ajuntaments paguen

Paral·lelament al combat contra la mosca negra, aquest dimecres el Copate té previst efectuar el tercer tractament de l'any contra el mosquit al delta de l'Ebre. Es faran amb fumigacions mitjançant l'ús de dos avionetes, que sobrevolaran els arrossars situat en un radi d'uns 500 metres respecte dels principals nuclis habitats. Els municipis de la plana deltaica es mostren decebuts perquè el pressupost aprovat pel
govern havia de servir per reduir la contribució econòmica que fan els municipis des de la constitució del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (el
Code), organisme que va suposar la gènesi de l'actual Copate. Consideren un greuge el fet que, mentre que al Delta paguen per mantindre els mosquits en poblacions acceptables, cap dels municipis de la vora del riu haja de fer cap aportació per combatre la plaga de la mosca negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.