Els musclaires alerten que el tractament contra el cargol poma els perjudica
La producció ha disminuït al Fangar des que s'aplica saponina i s'assequen els camps
Fepromodel reclama tenir veu en el pla de lluita contra el mol·lusc
Les actuacions per combatre la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre tenen efectes col·laterals. Així ho diu el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Miquel Carles, que sosté que el tractament amb saponina als arrossars i l'assecament del marge esquerre del delta de l'Ebre durant els mesos d'hivern perjudiquen la qualitat de l'aigua de la badia del Fangar i, per tant, la producció aqüícola. “Fa tres anys que la producció de musclos davalla al Fangar i, tot i que no disposem de cap estudi que ho demostre, estem convençuts que els tractaments agressius per combatre la plaga del cargol poma hi tenen relació”, explica Carles.
Si fins fa tres anys la producció de musclos al Fangar era d'un milió de quilos, ara es redueix a 800.000 quilos. A més, la quantitat de molla per quilo de musclo es limita a 180 grams, contra els 240 que tenia abans. “L'aigua no té fitoplàncton, falta aigua dolça perquè el musclo pugui créixer”, assenyala Carles. Segons les dades de Fepromodel, el mes de febrer passat el percentatge de salinitat de la badia del Fangar era d'un 37%.
Per reduir les possibles conseqüències del tractament contra el cargol poma sobre el sector aqüícola, Fepromodel ha reclamat ser present en les reunions de la comissió de seguiment formada pel Departament d'Agricultura i el sector arrossaire. De fet, el president de Fepromodel va assistir dijous a la reunió del conseller d'Agricultura amb els productors d'arròs a Deltebre. “S'han de minimitzar els efectes col·laterals dels tractaments de la plaga del mol·lusc invasor. No té sentit arruïnar un sector primari que no viu de les subvencions”, manifesta Carles.
D'altra banda, el director general de Salut de la UE, Ladislav Miko, visitarà dijous que ve el Delta per conèixer l'abast de la plaga del cargol poma.
LA FRASE
S'incrementa la temperatura a la badia
La temperatura de l'aigua de la badia del Fangar registra una tendència d'augment en els últims anys –oscil·la entre els 5 i 29 graus centígrads– i supera la dels Alfacs, que tradicionalment estava un parell de graus per sobre. Fepromodel ho atribueix al tancament de la bocana del Fangar, que cada any avança trenta metres. Aquesta setmana l'aigua està a 27 graus, fet que dóna un respir als productors, que no han tingut pèrdues.