Medi ambient

La riba de l'Ebre a Amposta està destrossada per les riuades

L'Ajuntament fa una inspecció a petició de Costes i detecta 3 quilòmetres amb arbres caiguts i molta erosió

Hi ha trams de carril bici a punt de patir una esllavissada

Les reiterades riuades de l'Ebre dels primers mesos de l'any han comportat conseqüències al tram final del riu. Més enllà de la inundació de camps de conreu als municipis riberencs, la riba del riu està destrossada en un tram de tres quilòmetres entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja. “Hi ha centenars d'arbres a punt de caure, majoritàriament són xops. El grau de degradació és molt gran”, ha explicat el regidor de Medi Natural de l'Ajuntament d'Amposta, Dani Forcadell. Durant quatre mesos l'embarcador d'Amposta va estar sota l'aigua per la riuada.

El canvi de govern a la capital del Montsià s'ha traduït en una major sensibilitat pels temes mediambientals i una de les accions que han realitzat ja és una inspecció dels marges del riu. Així, l'Ajuntament ha comprovat l'estat de la riba de l'Ebre en un tram de 8 quilòmetres, el tram comprès entre l'embarcador i Balada. “Hem fet una primera observació i ens hem sorprès, perquè no és que hi hagi un parell de punts en perill, sinó que estem parlant de quilòmetres que estan fets malbé i on hi ha risc d'esllavissades”, ha dit Forcadell. L'Ajuntament ampostí va fer aquesta inspecció dels marges del riu a petició de Costes, que és qui té la competència en aquest tram, i ara li ha traslladat un informe amb la situació.

A més del perill que els arbres caiguen també hi ha risc d'esllavissada en un tram de carril bici, del camí natural que va des d'Amposta fins a l'illa de Buda. “Fa un parell d'anys ja es va esllavissar un tram de carril bici i Costes va assumir el cost de la reparació”, ha comentat el regidor de Medi Natural.

La inspecció del marge del riu també va permetre constatar als tècnics de l'Ajuntament la presència d'exemplars de cargol poma a uns tres quilòmetres d'Amposta.

Actuacions

El govern ampostí considera necessari actuar per netejar la riba del riu, però també per evitar que es repeteixi aquesta degradació. “Esperem que Costes ens comunique quines accions emprendrà”, ha dit Forcadell. El regidor de Medi Natural proposa fer una reflexió sobre quines mesures cal emprendre per protegir la riba del riu. “És necessari actuar i hauríem de consensuar l'administració, els ecologistes i tots els agents vinculats al riu quines actuacions s'han de dur a terme”, ha assenyalat el regidor de Medi Natural. La falta d'aportació de sediments de l'Ebre a la desembocadura (es retenen als embassaments) agreuja l'erosió de la riba quan es produeixen les riuades gestionades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). En aquest sentit, els alcaldes dels municipis riberencs són crítics amb la gestió que fa la CHE del riu, que acumula l'aigua als pantans de Mequinensa i Riba-roja i planifica les riuades quan aquests són plens a vessar. De fet, el passat mes de març l'embassament de Mequinensa va superar el 100% de la capacitat i es va programar un desembassament de 1.800 metres cúbics per segon. “Com que no hi ha aportació de sediments la profunditat del riu baixa i s'eixampla per les riuades”, ha comentat Forcadell, que reclama més accions preventives en lloc de reparar després els danys.

LA FRASE

Som conscients que és necessari actuar per protegir la riba del riu, que està molt degradada
Dani Forcadell
REGIDOR DE MEDI NATURAL DE L'AJUNTAMENT D'AMPOSTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.