Castelldefels vota a favor de l'AMI en un ple tens
El PSC, Movem i Sí Pot defensen que l'ingrés forma part d'un pacte que els ha permès governar per aplicar polítiques socials
PP i Ciutadans auguren un trencament de la convivència a la ciutat
No va haver-hi sorpreses, tot i la llibertat de vot dels regidors socialistes, i el ple de Castelldefels va aprovar ahir l'adhesió de l'Ajuntament a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Els quinze edils que tenen el PSC, Movem, Castelldefels Sí Pot, CiU i ERC es van imposar amb comoditat als deu edils del PP i Ciutadans, i ho van fer en un ple carregat de tensió tant a dins com a fora del consistori. Dues concentracions, una convocada per ERC i l'altra per Societat Civil Catalana, van donar suport a les dues posicions. La dels independentistes va aplegar un centenar de persones darrere d'una pancarta en què es llegia “Catalunya independent”. La segona, més multitudinària i sorollosa, va exigir a crits i amb banderes espanyoles que “no tot s'hi val per governar” –les paraules amb què el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va advertir dimecres als seus companys de Castelldefels–.
La moció en favor de l'adhesió la van presentar CiU i ERC, que van defensar que l'ingrés equival a “donar cabuda al sentiment d'una part de la població que pensa que hem de decidir el nostre futur”, segons el portaveu convergent, Xavier Amate, que va recordar que 9.293 persones van votar sí i sí en la consulta del 9-N –molt per sobre dels 6.499 vots que el PP, que va guanyar, va obtenir a les municipals–. Toni Casas, portaveu d'ERC, va defensar la conveniència d'entrar a l'AMI “perquè pot ajudar a la construcció d'un nou país socialment més just”.
La justícia social i les polítiques per aconseguir-la van ser els arguments que van esgrimir els portaveus de Castelldefels Sí Pot, Movem i el PSC. Tots tres van reconèixer que el suport a l'ingrés forma part de l'acord del govern quadripartit que ha expulsat el PP de l'alcaldia, i van dir que les respectives assemblees van optar per poder governar i aplicar així polítiques socials. Jordi Miralles, de Movem, va recordar que el dret a l'autodeterminació formava part del seu programa i va culpar el PP del deteriorament de les relacions entre Catalunya i Espanya.
El popular Manuel Reyes els va reptar amb un dur discurs que no votessin a favor “d'una entitat que considera els veïns de Castelldefels intolerants, miserables i colons”, i va augurar, com Ciutadans, un trencament de la convivència local. Va atacar especialment el PSC, tot recordant-li la posició que el PSOE defensa a Madrid. Però els quatre regidors socialistes van votar, en bloc, a favor de l'AMI.