Els pantans gironins van laminar 9 avingudes el 2014
Els embassaments del Ter en van regular 7 i Darnius Boadella, 2
Susqueda va arribar a gestionar un cabal d'entrada de 1.275 m³ per segon durant el temporal de finals de novembre
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va informar ahir que els embassaments de les conques internes van participar en la gestió i laminació d'un total de 12 avingudes durant el 2014, i 9 d'aquestes van ser als pantans de l'àrea gironina. Concretament, 7 es van registrar al sistema Ter (Sau i Susqueda) i 2 a l'embassament de Darnius Boadella. Les altres 3 van ser a la conca del Llobregat. L'ACA recorda que els pantans, a més d'emmagatzemar aigua per satisfer diferents demandes, s'encarreguen de contenir les aportacions que arribin des de la capçalera. Així, destaca que les laminacions van permetre minimitzar els riscos per inundació que es produirien aigua avall en cas de no existir les preses.
La més destacada, al Ter
Les avingudes més destacades es van laminar des dels pantans del Ter l'últim cap de setmana de novembre, amb cabals desembassats de fins a 475 m³/s (en condicions normals se n'alliberen uns 11). L'ACA subratlla que les entrades al sistema d'embassaments del Ter a l'altura de la presa del Pasteral van arribar a assolir cabals de 1.280 m³/s i que, per tant, la reducció a un desembassament de 475 m³/s “va col·laborar de forma molt important a reduir les conseqüències i danys en la conca aigua avall”. L'agència detalla que, durant el temporal del novembre, els cabals punta d'entrada superiors als 1.000 m³/s van transcórrer en dues tongades i que els embassaments de Sau i Susqueda van disposar dels resguards de laminació adients per fer front a l'episodi, absorbint 70 hm³, quasi el total de la seva disponibilitat lliure abans de l'episodi.
Pel que fa a l'embassament de Darnius Boadella, l'avinguda màxima que va haver de gestionar també va ser durant el temporal de finals de novembre. El cabal màxim d'entrada va ser de 170 m³/s i l'embassament va laminar-ne el cent per cent, ja que no es va arribar a maniobrar per desembassar. L'ACA ressalta que, en aquest episodi, el cabal a Castelló d'Empúries va superar els 350 m³/s, que no es va afegir als 170 m³/s que va laminar el pantà, amb la qual cosa “el paper de l'embassament ha estat fonamental en la reducció de cabals a l'eix de la Muga”.
LA DATA
Les pluges d'estiu estabilitzen els nivells actuals
Les pluges d'estiu dels últims dies han estabilitzat el nivell dels pantans, trencant l'evolució descendent que hi havia des de principis de maig. Tot i que de finals d'abril a finals de juliol van perdre una cinquena part de l'aigua que contenien, sempre hi ha hagut un bon nivell de reserves, molt superior al del 2014. Els tres pantans de l'àrea gironina contenien ahir 336,1 hm³ (un 73,1% de la seva capacitat conjunta), xifra similar a la del 13 d'agost (338,37 hm³), just abans de l'última tongada de pluges. Els nivells han baixat un 3,5% des de finals de juliol (348,13 hm³).
Pantà a pantà, Susqueda estava ahir al 85,6%, unes dècimes per sota que el 13 d'agost (86,1%) i un punt per sobre que el 28 de juliol (84,6%). Sau estava al 60,9%, igual que al 13 d'agost (60,9%), però bastant per sota que a finals de juliol (67,5%). I Darnius Boadella ahir estava al 59%; el 13 d'agost, al 60,7%, i a finals de juliol, al 67,5%.